KDI reagon për ndryshimin e Ligjit për Zgjedhjet: Është i gabuar për këto arsye

KDI reagon për ndryshimin e Ligjit për Zgjedhjet: Është i gabuar për këto arsye

Iniciativa urgjente e Lëvizjes Vetëvendosje për të plotësuar dhe ndryshuar Ligjin për Zgjedhjet po kritikohet nga përfaqësuesit e Organizatave Jo-Qeveritare, njofton Insajderi.

Eugen Cakolli nga KDI ka deklaruar se në këtë momentum politik, çfarëdo iniciativë për ndryshimin dhe plotësimin e legjislacionit zgjedhor, pavarësisht përmbajtjes, është e gabuar për të paktën dy arsye.

Siç thotë ai, kjo iniciativë po bëhet pa konsultim me opozitën, në kundërshtim me parimin e gjithëpërfshirjes dhe transprencës – që duhet domosdo ta shoqërojnë procesin e reformës.

Ndërsa së dyti “kjo iniciativë, edhe nëse nuk ka fare lidhje me mundësinë e shkuarjes në zgjedhje të parakohshme parlamentare (si formë presioni), sipas Cakollit është sërish në kundërshtim me Kodin e Praktikës së Mirë në Çështjet Zgjedhore, të Komisionit të Venecias. Ky i fundit, parasheh që elementet themelore të sistemit zgjedhor, veçanërisht ato që mund të kenë ndikim përcaktues në rezultatin e zgjedhjeve, nuk duhet të ndryshohen më pak se një vit para zgjedhjeve, ose si ndryshime, duhet të parashihen në Kushtetutë apo ligje të një niveli më të lartë se ligjet e zakonshme. E Kosova domosdo të ketë zgjedhje të rregullta të nivelit lokal në vjeshtë të këtij viti”, ka thënë ai.

“Kosova ka nevojë për reformim përmbajtësor e teknik të sistemit zgjedhor, por jo me iniciativa të parcializuara që adresojnë secila elemente të caktuara. Mbi të gjitha, reformimi i sistemit zgjedhor duhet të reflektojë një konsensus më të gjerë politik”, ka thënë Cakolli. /Insajderi.com