Bashkë, pa kufi

Kosova dhe Shqipëria me fond të përbashkët për Luginën – dhe plotë marrëveshje të tjera

Me moton “Bashkë, pa kufi”, është mbajtur edhe mbledhja e radhës e dy qeverive shqiptare. Përveç shumë marrëveshjeve të nënshkruar, dy liderët shqiptarë janë zotuar se ambicie e tyre është heqja e kufirit në mes të Kosovës e Shqipërisë.

Kosova dhe Shqipëria me fond të përbashkët për Luginën – dhe plotë marrëveshje të tjera

Mbledhja e sotme e dy qeverive shqiptare, asaj të Kosovës dhe Shqipërisë, ka përfunduar me nënshkrimin e disa marrëveshjeve në mes të dy shteteve, njofton Insajderi.

Marrëveshjet dhe memorandumet e përbashkëta të nënshkruara nga ministrat përkatës të të dy qeverive, janë shtrirë në fusha të ndryshme.

Një nga më të rëndësishmet ishte ajo e nënshkruar nga ministrja e Jashtme e Kosovës, Meliza Haradinaj-Stublla dhe ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë, Gent Cakaj, për “vlerësimin e krijimit të fondit të përbashkët në mbështetje të Luginës së Preshevës”.

Gjithashtu, në mes të kryeministrit, Avdullah Hoti dhe atij të Shqipërisë, Edi Rama, është nënshkruar “memorandum bashkëpunimi në fushën e transportit hekurudhor”.

Ndër marrëveshjet e tjera të nënshkruar ka qenë edhe ajo për “Bashkëpunim dhe ndihmë të ndërsjellë në raste të fatkeqësive natyrore dhe raste të fatkeqësive të tjera”.

Njashtu edhe për “Bashkëpunim në fushën e sigurisë”, për “shmangien e tatimit të dyfishtë lidhur me tatimin mbi të ardhurat dhe kapitalit dhe për ndalimin e evazionit fiskal”.

Për formimin e “korridorit digjital” dhe “për themelimin e ligës së përbashkët të basketbollit në mes të Kosovës dhe Shqipërisë”.

Po ashtu është nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi për prodhimin e përbashkët të produkteve kinematografike.

Kjo mbledhje e dy qeverive është mbajtur në Pallatin e Kongreseve në Tiranë.

Motja e saj ka qenë “Bashkë pa kufi”, për çka edhe dy kryeministrat janë zotuar se synojnë ta arrijnë në një të ardhme të afërt.

Nga njëra anë, kryeministri i Shqipërisë Rama, ka thënë se ambicia e dy shteteve do të jetë heqja e kufirit mes Kosovës dhe Shqipërisë në funksion të zbatimit të katër lirive të Bashkimit Evropian në rajon.

Ndërsa kryeministri Kosovar ka pohuar se me nënshkrimin e marrëveshjeve të përbashkëta “hyjmë në një fazë të re të bashkëpunimit tonë ndërshtetëror”./Insajderi.com

Marrëveshjet e nëshkruara janë këto:

1. Protokoll shtesë i Marrëveshjes së bashkëpunimit në fushën e shëndetësisë ndërmjet Ministrisë së Shëndetësisë së Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale të Republikës së Shqipërisë, në përballje me COVID-19;

2. Kalendari i përbashkët kulturor vjetor mes Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Kulturës së Republikës së Shqipërisë;

3. Marrëveshje për bashkëprodhim të filmit ndërmjet Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Kulturës të Republikës së Shqipërisë;

4. Memorandum bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Kulturës së Republikës së Shqipërisë;

5. Marrëveshje ndërmjet Qeverisë së Republikës Së Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për Bashkëpunim dhe Ndihmë të Ndërsjellë në Raste të Fatkeqësive Natyrore dhe Fatkeqësive të Tjera;

6. Marrëveshje Bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë të Republikës së Shqipërisë për Mobilitetin në Punë;

7. Memorandum Bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës së Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Arsimit Sportit dhe Rinisë të Republikës së Shqipërisë për Platformën e Përbashkët Digjitale të Arsimit Para universitar;

8. Protokoll për Ndryshim dhe Shtesë në Marrëveshjen e Bashkëpunimit ndërmjet Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për Bashkëpunim të Ndërsjellë në Fushën e Sigurisë;

9. Memorandum Bashkëpunimi për Krijimin e Korridorit Digjital 5G, dhe Lehtësimin e Lëvizjes në të Ardhmen ndërmjet Ministrisë së Ekonomisë dhe Ambientit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë së Republikës së Shqipërisë;

10. Protokoll Ndryshues i Marrëveshjes ndërmjet Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për Shmangien e Tatimit të Dyfishtë Lidhur me Tatimet mbi të Ardhurat dhe mbi Kapitalin dhe për Parandalimin e Evazionit Fiskal;

11. Marrëveshje ndërmjet Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Diasporës të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë për Evropën dhe Punët e Jashtme të Republikës së Shqipërisë për ngritjen e Grupit të Punës për krijimin e Fondit të Përbashkët në Mbështetje të Luginës së Preshevës ;

12. Memorandum Bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Infrastrukturës së Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë të Republikës së Shqipërisë mbi Bashkëpunimin në fushën e Transportit Hekurudhor;

13. Memorandum Bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Arsimit, Sportit dhe Rinisë së Republikës së Shqipërisë;

14. Marrëveshje ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës për zbatimin e lehtësirave të Ndërsjella në procedurat doganore dhe/ose të kontrollit të hyrje/daljes së mallrave.