Kosova ka strehuar 467 afganë deri tani

Kosova ka strehuar 467 afganë deri tani

Kosova deri tani ka strehuar 467 qytetarë afganë, të cilët nga Afganistani janë larguar pasi talebanët kanë marrë pushtetin “në duar”.

Kështu ka bërë të ditur ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla, i cili ka ftuar në takim koordinues organizatat ndërkombëtare në Kosovë, për të diskutuar rreth gjendjes dhe nevojave aktuale lidhur me strehimin e përkohshëm të afganëve.

Sipas Sveçlës, me ndihmën e NATO-s, të strehuarve u janë ofruar kushtet e nevojshme për akomodim fillestar.

Ai ka thënë se në këtë proces është shumë e nevojshme përkrahja edhe e organizatave ndërkombëtare që janë të vendosura në Kosovë dhe me këtë qëllim i ka ftuar për të parë mundësitë e tyre për të ndihmuar.

“Qeveria e Kosovës i është përgjigjur pozitivisht kërkesës së Qeverisë së SHBA-së dhe NATO-s, për të strehuar përkohësisht qytetarët afgan. Ne jemi zotuar për të ofruar kushte dinjitoze të akomodimit, për të ju bërë sa më të lehtë qëndrimin e tyre në Kosovë. Megjithatë, nevoja për mbështetje të organizatave tuaja është po ashtu shumë e rëndësishme për ne”, ka theksuar Sveçla.

Ndërsa përfaqësuesit e organizatave ndërkombëtare në Kosovë, theksuan gatishmërinë e tyre që në bazë të nevojave të identifikuara dhe mundësive, të jenë në dispozicion të institucioneve të Kosovës dhe partnerëve ndërkombëtarë për të ndihmuar në këtë proces.

Në takim u diskuan edhe modalitet me të cilat do të operojnë institucionet e Kosovës, rreth strehimit të qytetarëve afgan, “gjithnjë duke ju garantuar të gjitha të drejtat e tyre sipas ligjit, përfshirë jetën e re sociale, të cilin do ta kenë gjatë qëndrimit në Kosovë”./Insajderi.com