“Kosova për ne është si Jerusalemi për hebrenjtë”, kleriku serb flet pas takimit me Lajçakun dhe Palmerin

“Kosova për ne është si Jerusalemi për hebrenjtë”, kleriku serb flet pas takimit me Lajçakun dhe Palmerin

Në një bisedë të gjatë dhe të hapur, përfaqësuesit e Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës informuan Patriarkun e Shenjtë dhe Kryepeshkopin për aktivitetet që po ndërmarrin në mënyrë që të vazhdojnë dialogun midis përfaqësuesve të Beogradit dhe Prishtinës.

Ata gjithashtu theksuan se ata janë të angazhuar në zgjidhjen e problemeve në nivelin e ulët, komunal, siç është çështja që lidhet me statusin dhe pronën e manastirit Visoki Deçani, dhe kërkesa e Prishtinës për të hequr Patriarkanën e Pejës, manastiret Visoki Decani nga lista e monumentet e kulturës të rrezikuara nën mbrojtjen e UNESCO-s. Graçanica, si dhe Kisha e Nënës së Zotit Leviska në Prizren, për të drejtën e lirisë së lëvizjes, si dhe çështje të tjera me rëndësi më të madhe për jetën e përditshme të Kishës Ortodokse Serbe dhe besimtarët në Kosovë, shkruan Novosti, transmeton Insajderi.

Ata veçanërisht theksuan se manastiret e lashta, të tilla si Visoki Deçani, Graçanica dhe të tjerët, janë organizma të gjallë për ta, dhe jo vetëm monumente kulture, dhe se kështu duhet të qëndrojnë. Ata theksuan se nuk sjellin ndonjë zgjidhje ose presion të gatshëm dhe të parapërgatitur, por se bisedat që ata kanë me Shenjtërinë e Tij dhe kryepeshkopët dëshmojnë se ata duan një zgjidhje të drejtë dhe të drejtë.

Porfiri dhe peshkopët falënderuan përfaqësuesit e Bashkimit Evropian dhe Shtetet e Bashkuara për angazhimin e tyre, i cili mund të lehtësojë ndjeshëm jetën e vështirë të klerit, monastikëve dhe popullit Ortodoks Serb në Kosovë.

– Ne e konsiderojmë misionin e tyre, duke konsideruar se bazohet në dialog, të jetë ungjillor, sepse si të krishterë, ne e shohim çdo person si një vëlla, si një fqinj, dhe për këtë arsye ne jemi gjithmonë të gatshëm për dialog. Për ne, Kosova, Republika Srpska dhe Mali i Zi janë të një rëndësie jetike – tha Patriarku dhe theksoi se nuk është e panjohur që Qeveria në Prishtinë nuk është e interesuar për dialog, i cili konfirmohet bindshëm nga problemet e Manastirit Visoki Decani, kërkesa ndaj UNESCO-s dhe vështirësitë e përditshme të Kishës sonë, popujve në të gjithë krahinën jugore serbe.

Përfaqësuesit më të lartë të Kishës Ortodokse Serbe mbështetën dialogun, por jo me kusht që ai në ndonjë mënyrë të rrezikojë ose vë në pikëpyetje interesat e Kishës, popullit besnik dhe shtetit të Serbisë. Pozicioni i Kishës Ortodokse Serbe është i njohur mirë: ajo është një shkëputje e paligjshme e një pjese të territorit dhe nuk ka asnjë mënyrë që dikush të imponojë një zgjidhje të tillë që do të pranojë shkëputjen e paligjshme.

Patriarku i Porfirit deklaroi se përmes dialogut, ne duhet të shkojmë drejt një zgjidhjeje evropiane, e cila është në frymën e Bashkimit Evropian, ku kufijtë po zbuten dhe bëhen më pak të rëndësishëm. Ipeshkvinjtë serbë shprehën shqetësimin për qëndrimin e autoriteteve të Prishtinës ndaj Kishës Ortodokse Serbe, e cila vazhdimisht respekton ligjet atje:

– Ne presim që institucionet të respektojnë Kishën, të mos cenojnë emrin tonë, identitetin tonë dhe origjinën e shenjtorëve tanë – vuri në dukje Patriarku Porfiri dhe veçanërisht vuri në dukje se Kisha nuk përbëhet vetëm nga tempuj të famullisë dhe manastirit, klerikë dhe monastikë, por njerëz besnikë të shtëpive të tij dhe i cili nuk e sheh mundësinë e ushtrimit të të drejtave të tij pronësore nëse manastiri me famë botërore i Visoki Decanit nuk mund ta bëjë këtë, megjithë gjykimet përfundimtare të autoriteteve gjyqësore. Për serbët, Kosova janë ajo që Jeruzalemi është për hebrenjtë, dhe Patriarkana e Pejës është për Kishën Ortodokse Serbe ajo që është Vatikani për Kishën Katolike./Insajderi.com