Kryeministri refuzon t’i kërkojë Listës Serbe pozicionim rreth krimeve të luftës në Kosovë

Kryeministri refuzon t’i kërkojë Listës Serbe pozicionim rreth krimeve të luftës në Kosovë

Në mbledhjen e zakonshme të qeverisë që u mbajt sot, zv.kryeministri Dardan Gashi ka kërkuar nga Lista Serbe, që të distancohet nga deklaratat e zyrtarëve të kësaj partie, rreth Masakrës së Recakut.

Ministri i Diasporës, Dardan Gashi, propozoi që përvec aspektit penal që po synohet të futet në ligj dënimi i atyre që e mohojnë gjenocidin, duhet që qeveria e Kosovës të kërkojë nga Lista Serbe, që të distancohet nga fyerjet e zyrtarit të saj, Ivan Todosojeviq, që ia bëri ditë më parë, shqiptarëve dhe Masakrës së Recakut.

“Përveç që e përkrahi iniciativën e zv.kryeministrit Hoxhaj, në vendet si Gjermania dhe Austria, është vepër penale mohimi i gjenocidit. Ata që i kanë mohuar krimet që kanë ndodhur në Kosovë, i kemi kolegë këtu në qeveri. Duhet të ketë pra edhe një distancim të qartë i një partia politike që është në qeveri, ndaj këtyre deklaratave që i bëjnë eksponentët e tyre, përvec aspektit penal”, ka thënë zv.kryeministri, Dardan Gashi.

Mirëpo, çuditërisht kjo kërkesë e Gashit, është injoruar nga kryeministri, Ramush Haradinaj.

Kryeministri Ramush Haradinaj, tha se distancimi i Listës Serbe nga deklaratat e ish zv.ministrit, Todosijeviq, i cili ishte vendosur në atë post pikërisht si anëtar i Listës Serbe, është temë tjetër, duke mos e proceduar kërkesën e zv.kryeministrit Gashi, shkruan Periskopi.

“Këto janë dy tema. Ju keni dalur pak prej teeme, se na mund të diskutojmë pastaj edhe për aktet tjera politike, por sa i përket propozimit të zv.kryeministrit Hoxhaj, që qeveria të merr vendim për të hartuar bazë ligjore, pra ta autorizojë ministrinë e drejtësisë. Nëse ka dikush me diskutu mujmë me diskutu, nëse jo kalojmë në votim”, tha kryeministri Ramush Haradinaj.

Në 20 vjetorin e Masakrës së Recakut, Ivan Todosijeviq, fyeu dhe ofendoi publikisht shqiptarët, e vecmas luftën e fundit në Kosovë. Ai tha se shqiptarët janë terrorist dhe Masakra e Recakut, ka qenë trillim.

“Shkak për agresionin në vendin tonë ka qenë e ashtuquajtura katastrofë humanitare në Kosovë e Metohi, Reçaku i trilluar, dhe ishin pikërisht ata, shqiptarët terroristë, të cilët e kanë trilluar gjithë këtë, kanë kryer krimet më të rënda në Kosovë e Metohi për të cilat deri në ditën e sotme askush nuk është përgjigjur. Kanë kryer krime para agresionit të NATO-s, vranë serbë të mirë shtëpiakë dhe policë në vendet e tyre të punës. Prirjen e tyre përgjak e vazhduan edhe gjatë agresionit dhe pas të ashtuquajturit misionit paqësor në Kosovë e Metohi”, kishte deklaruar ministri tashmë i shkarkuar i Qeverisë Haradinaj, Ivan Todosijeviq gjatë një tubimi në Zveçan për të shënuar 20 vjetorin e bombardimeve të NATO-s ndaj caqeve serbe.

E, teksa nuk ka ardhur ende distancimi i Listës Serbe, nga kjo deklaratë, atë e përkrahu presidenti serb, Aleksandër Vuciq.

Ai gjatë ditës së djeshme, tha se Todosijeviq e ka thënë të vërtetën, teksa sërish mohoi krimet e kryer në Kosovë, duke thënë se “Masakra e Recakut, ishte trillim nga William Walker”.

Sipas tij, autoritetet kosovare po duan që serbëve t’ua ndalojnë edhe mendimin e lirë, duke shtuar se Todosjeviq, u shkarkua vetëm për shkak se i tha të vërtetën rreth Reçakut, megjithëse, siç thotë ai, sot të gjithë e dinë se masakra e Reçakut ishte fabrikimi nga William Walker.

“Është sikur të ishin djemtë e mirë që luftuan për liri, sikur Todosijeviq të kishte vrarë 19 dëshmitarë, e jo dikush tjetër. Ai ka thënë diçka që nuk i pëlqen lobi kriminal shqiptar …”, ka thënë ndër të tjerash Vuçiq.

Kjo nuk është hera e parë që zyrtarë të Listës Serbe – parti në pushtet në Kosovë dhe më e madhja e komunitetit serb, kanë fyer historinë e shqiptarëve, sidomos periudhën e fundit të luftës në vend.

Para Todosijeviqit, kishte qenë edhe Vesna Mikiq, e cila po ashtu mbante postin e zv.ministres, e cila fyeu sërish shqiptarët.

Si njëra nga zyrtaret më të larta të Listës Serbe, edhe Mikiq, i quajti shqiptarët terroristë.

Përveç këtyre, në qeverinë e kaluar, që udhëhiqej nga Mustafa, kishte qenë Oliver Jabllanoviq, i cili fyeu nënat gjakovare, që i kanë bijtë e tyre ende të zhdukur nga lufta e viteve ’98-99 në Kosovë.

Për të gjitha këto, Lista Serbe, asnjëherë nuk është distancuar nga deklaratat e zyrtarëve të partisë së tyre.