Kurti: Marrëveshja e Uashingtonit s’është e zbatueshme

Kurti: Marrëveshja e Uashingtonit s’është e zbatueshme

Lideri i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, ka konsideruar se Marrëveshja e nënshkruar më 4 shtator në Shtëpinë e Bardhë, midis Kosovës dhe Serbisë, është a pazbatueshme, njofton Insajderi.

Ai në një diskutim virtual me penalistë të ndryshëm tha se marrëveshje të tilla me shumë çështje brenda saj, nuk ka parë asnjëherë në karrierën e tij politike. Madje, gjatë diskutimit online, Kurti foli edhe për ngjarjet politike që mund të ndodhin javët e ardhshme sa i përket Gjykatës Specialee, zgjedhjeve në SHBA dhe moratoriumin për pezullim të anëtarësimit në organizata ndërkombëtare.

“Tipari mbizotërues i kontekstit të këtyre marrëveshjeve në Uashington janë zgjedhjet presidenciale të SHBA, të dy ato angazhime të njëanshme të nënshkruara nga kryeministri i paligjshëm i Kosovës i cili kishte vetëm 59 vota jo 61, dhe presidenti autoritar i Serbisë, nuk kanë shumë të bëjë me shqiptarët në Kosovë dhe serbët në Serbi aq sa kanë të bëjë me shqiptarët në Miçigan dhe serbët në Ohajo”, tha Kurti.

“Dhe kështu, është shumë e lidhur me çështjet e brendshme dhe fushatën zgjedhore në SHBA, të jem i sinqertë, unë kurrë nuk kam parë një marrëveshje me kaq shumë çështje në të, duket sikur gjatë përpilimit të tekstit në gjysmë të rrugës, ai që e ka shkruar atë u kërkoi të gjithëve në dhomë të përmendin se çfarë kanë harruar. Dhe pastaj ata vendosën të gjitha ato gjëra, si 5G, Hezbollahun, kishat ortodokse serbe, zhvendosjen e ambasadave nga Tel Aviv në Jerusalem, njohjen e Izraelit për Republikën e Kosovës, personat e zhdukur, personat e zhvendosur dhe refugjatët, autostradat, hekurudhat, liqeni Ujman që kohëve të fundit propozuan t’ia ndryshojnë emrin në Trump, pezullimi i kërkimit të njohjes dhe anëtarësimit në organizatat ndërkombëtare nga Kosova, njohja e diplomave e cila tashmë është nënshkruar në Bruksel, i ashtuquajturi mini- Shëngen, Banka Amerikane e Zhvillimit në Beograd etj”.

“Pra, të gjitha këto gjëra në një tekst që është vetëm pak më shumë se 500 fjalë, unë kurrë nuk kam parë diçka të tillë në përvojën time politike dhe në atë që kam lexuar në ndonjë dokument. Prandaj, është përshtypja ime që nuk duket se kjo marrëveshje ishte menduar të zbatohej, dhe mendoj se kjo është shumë e rëndësishme të vërehet – nuk ishte menduar të zbatohej”, u shpreh tutje ai.

Krahas kësaj, Kurti theksoi se moratoriumi njëvjeçar për mos aplikimin në organizata ndërkombëtare dëmton shtetin e Kosovës.

“Moratoriumi që barazoi fushatën e Serbisë për çnjohjen e pavarësisë së Kosovës me aplikimet për anëtarësim të Kosovës në organizatën ndërkombëtare është shumë i dëmshëm. Kjo e pengon sovranitetin dhe subjektivitetin tonë dhe mënyra më e mirë për të marrë njohje kolektive është pikërisht duke marrë anëtarësimin në organizatat ndërkombëtare, sepse atje ne jemi në Arenën Ndërkombëtare, Forumin Ndërkombëtar, ku mund të angazhohemi në institucione shumëpalëshe dhe të bëjmë disa hapa përpara. Dhe nuk janë vetëm BE, OKB dhe NATO, ne e dimë se ka kaq shumë organizata të tjera ndërkombëtare që tani po privohemi madje edhe për t’u përpjekur të hyjmë si p.sh në Këshillin e Evropës, UNESCO, Organizatën Botërore të Shëndetësisë, Interpol, Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut, Karta e Adriatikut etj. Kështu që unë mendoj se moratoriumi njëvjeçar është i dëmshëm për Kosovën dhe problematik në karakterin e tij”, tha Kurti.

Kurti foli edhe për zhvillimet politike që mund të ndodhin në Kosovë për shkak të aktakuzave të mundshme të Gjykatës Speciale ndaj presidentit Hashim Thaçi dhe kryetarit të PDK-së Kadri Veseli, ndërsa si datë e dytë të rëndësishme konsideron zgjedhjet presidenciale amerikane në nëntor.

“Ne po presim me durim në javët e ardhshme le të themi 2-3 javë për të marrë këto vendime. Kjo ishte që të shpjegojë kontekstin politik në Kosovë, duke pasur parasysh se ka dy data të rëndësishme në të ardhmen e afërt, e para më 24 tetor, kur Dhomat e Specializuara supozohet të dalin me një vendim mbi aktakuzën e shpallur nga Prokurori Special për rastin e 10 ish-anëtarëve të UÇK-së dhe deri të shtunën, mendoj se duhet të marrim disa përgjigje nga gjykatësi i procedurës paraprake nëse ai do të konfirmojë aktakuzën e propozuar, pjesërisht ta konfirmojë atë ose t’i shqyrtojë të gjitha së bashku përsëri. Dhe dita tjetër që nuk është më pak e rëndësishme për Kosovën, janë zgjedhjet në SHBA, më 3 nëntor. Përkundër faktit që ne konsiderojmë se jemi akoma të ri dhe askush nuk e di se çfarë sjell e ardhmja, këto konsiderohen të jenë zgjedhjet më të rëndësishme për ne gjatë jetës sonë”, tha ai. /Insajderi.com