Mendoi se ia hodhi shtetit gjerman, por kjo i ndodhi kosovarit që tentoi t’i fusë ilegalisht shtetasit e tij në Gjermani

Mendoi se ia hodhi shtetit gjerman, por kjo i ndodhi kosovarit që tentoi t’i fusë ilegalisht shtetasit e tij në Gjermani

Një person 39 vjeçar nga Kosova ka pranuar para gjyqtarëve porotë në Gjykatën  e qytetit gjerman Wetzlar se në pranverën e 2015 ai ishte i përfshirë në futjen ilegale të 14 shtetasve kosovarë nga Hungaria në Gjermani, shkruan mittelhesen.de.

Duke marrë parasysh mbajtjen e paraburgimit dhjetë-javor, dhe faktin se i pandehuri nuk kishte qenë i dënuar më parë në Gjermani, ai u dënua me tetë muaj burgim me kusht për “ndihmën e ofruar për kontrabandimin e të huajve.

Pas aktgjykimit, ai ishte në gjendje të përqafonte partneren e tij, e cila jeton në Saksoninë e Ulët dhe ishte e pranishme në sallë. Më pastaj ai la sallën e gjyqit si njeri i lirë, transmeton albinfo.ch. Ai ka bërë të ditur se do të kthehej menjëherë në vendlindje, ku do të punonte si shofer taksie dhe do të sigurojë ndihmë financiare për vajzën e tij jolegjitime, e cila jetonte me nënën biologjike.

Sipas avokatit mbrojtës, i akuzuari dyshohet se është nxitur të bëjë kontrabandim nga xhaxhai i tij, i cili tashmë ishte dënuar për të njëjtën gjë. Për shkak të hierarkisë familjare në vendin e tij, ai duhej të mbështeste të afërmit e tij. Sipas prokurorit publik, gjithsej katër burra, përfshirë edhe të akuzuarit tani, ishin përfshirë në kontrabandë të gjithsej 14 kosovarëve nga Hungaria përmes Austrisë për në Gjermani.

Sipas gjyqësorit, të dy familjet e kontrabanduara, me fëmijët e tyre dhe dy çifte të martuara kishin hyrë në Hungari përmes Beogradit dhe kishin dështuar të merrnin azil pasi që ishin marrë nga policia hungareze, përcjell albinfo.ch. Ata pastaj kishin marrë me qira një furgon (kombibus) dhe të 14 personat qenë futur në pjesën e bagazhit. Hyrja e paligjshme në Gjermani pasoi në mes të marsit 2015.

Kontrabandistët i sollën kosovarët në një qendër azili në Schöffengrund. Aty u përshkallëzua konflikti mes tyre u pasi që kontrabandistët kërkonin më tepër para. Sipas prokurorit, personat që ishin kontrabanduar do t`u kenë paguar pothuajse 5000 euro kontrabandistëve të përfshirë në këtë krim.

Sipas gjykatësit kryesues Reinhard Grün, dy autorët kryesorë ishin dënuar tashmë me dënime prej nëntë muajsh me kusht nga Gjykata e Landit në  Limburg, transmeton albinfo.ch. I akuzuari dhe njëherësh i dënuari 39 vjeçar ishte arrestuar kur kishte aterruar në Aeroportin e Hanoveritm, në vjeshtë 2019 për të vizituar partneren e tij aktuale.