MSh thotë se po rrezikohet furnizimi me barna dhe material shpenzues

MSh thotë se po rrezikohet furnizimi me barna dhe material shpenzues

Ministria e Shëndetësisë njofton se furnizimi i rregullt me barna dhe material shpenzues nga Lista Esenciale gjatë këtij viti po rrezikohet seriozisht, përcjell Insajderi.

Kjo pasi që, siç bën të ditur MSh-ja, buxheti i alokuar për Programin farmaceutik dedikuar për furnizim të institucioneve shëndetësore me barna dhe material shpenzues nga Lista Esenciale për vitin 2021 është 5,550,000.00 euro, ndërsa ai i vitit 2020 ka qenë 11,476,913.90 euro.

“Lista Esenciale për furnizim të nivelit primar numëron gjithsej 282 artikuj prej të cilëve 206 janë barna, ndërsa 76 material shpenzues. Numri momental i kontratave të nënshkruara për barna është 24, apo shprehur në përqindje 11.65 %”, thuhet në njoftimin për medie.

“Numri momental i kontratave të nënshkruara për material shpenzues është 12, apo shprehur në përqindje 15.79 %. Numri i artikujve që Ministria e Shëndetësisë momentalisht i ka në dispozicion është 109, apo shprehur në përqindje 38.6%”, vijon njoftimi.

Sipas kësaj, qëndrueshmëria e artikujve që MSh ka në dispozicion (109) për shumë artikuj është jo më e madhe se gjashtë muaj (do të shpenzohen brenda kësaj periudhe).

MSh thotë se është duke u angazhuar maksimalisht që ta përmirësojë këtë situatë përmes veprimeve konkrete dhe, pas analizimit të hollësishëm të arsyeve që e kanë krijuar këtë situatë, do të marr hapa konkret, që të sigurohet furnizim i qëndrueshëm i institucioneve shëndetësore të nivelit parësor (QKMF-ve) me artikujt e nevojshëm nga Lista Esenciale e Barnave./Insajderi.com