Partia serbe kërkon referendum për Kosovën

Partia serbe kërkon referendum për Kosovën

Sot u diskutua zyrtarisht për dialogun e brendshëm në Serbi për Kosovën, kreu i grupit, Marko Gjuriç, ka thënë se njerëzit duhet të përfshihen më shumë për diskutimin e kësaj çështje, që ende është shumë të ndjeshme.

Në takimin e parë të së hënës të grupit punues të sapo formuar të Serbisë mbi Kosovën, kreu i saj, Marko Gjuriç, tha se synonte të inkurajonte një debat më të gjerë publik mbi ish-provincën që shpalli pavarësinë në 2008 – të cilën Serbia nuk e ka njohur – raportoi agjencia e lajmeve Tanjug, shkruan

“Ne do të përpiqemi të inkurajojmë edhe ata që ende nuk i kanë bërë publike pikëpamjet e tyre mbi aspektet e ndryshme të çështjeve të Kosovës dhe Metohisë”, tha Gjuriç.

Duke shtuar se ai shpresonte se debati do të ishte i hapur, “Në debat duhet të përfshihen institucionet shtetërore, akademikët, publikun, përfaqësuesit e organizatave të ndryshme nga shoqëria civile dhe, sa më shumë që të jetë e mundur, qytetarët”, tha Gjuriç

Presidenti Aleksandër Vuçiç njoftoi formimin e “grupit të punës” për fazën e dytë të bisedimeve të shumta të vendit në lidhje me “dialogun e brendshëm” në Kosovë më 17 tetor.
Grupi duhej të mbështeste autoritetet në monitorimin dhe përparimin e një dialogu të brendshëm mbi Kosovën dhe përbëhet nga përfaqësues të, të gjithë ministrive, Zyra për Bashkëpunim me Shoqërinë Civile dhe Sekretariati për Legjislacion.

Qeveria e quajti Gjuriçin, si kreun e Zyrës së shtetit për Kosovën dhe një anëtar i Partisë në pushtet në pushtet, si kreu i grupit të punës.

Presidenti Vuçiç ftoi të gjithë qytetarët të bashkohen me atë që ai e quajti “një dialog të brendshëm mbi Kosovën dhe Metohinë”, kështu që “ne nuk do e lëmë këtë barrë pasardhësve tanë”, tha Vuçiç.

Shumica e politikanëve të opozitës e kanë injoruar atë. Ndërsa Kisha Ortodokse Serbe dhe Akademia Serbe e Shkencës dhe Arteve, SANU, kanë shprehur gatishmërinë për të marrë pjesë.
Ndërkohë, të hënën disa grupe dhe partitë nacionaliste, të udhëhequr nga partia e djathtë “Dveri”, njoftuan formimin e një grupi për “mbrojtjen e Kosovës”.

Ata kërkuan pezullimin e negociatave me Brukselin mbi Kosovën dhe një referendum në Serbi, në të cilin qytetarët do të thoshin nëse do të donin që Kosova mbetet pjesë e serbisë.