Pas raportimit të Insajderit, edhe PSD kërkon llogari nga ministrja Hoxha për kontratën e dyshimtë

Pas raportimit të Insajderit, edhe PSD kërkon llogari nga ministrja Hoxha për kontratën e dyshimtë

Partia Socialdemokrate e ka cilësuar si të papranueshme kontratën e Ministrisë së Integrimeve me “Madison Global Strategies LLC”, për të cilën Insajderi raportoi javën e kaluar dhe zbuloi se kontrata është nënshkruar për qëllime të dyshimta.

Deputeti i kësaj partie, Visar Ymeri në një konferencë për media ka thënë se PSD e cilëson këtë kontratë të papranueshme dhe me një serë problemesh, për çfarë ministrja Dhurata Hoxha duhet të sqarohet dhe të japë përgjegjësi.

Ymeri theksoi se kjo kontratë ndonëse tentohet të paraqitet si përpjekje e qeverisë për të forcuar pozitat e Kosovës brenda vendeve anëtare të Bashkimit Evropian, obligimet nga kontrata e nënshkruar thuhet të jenë krejt tjera.

Kjo pasi që në përshkrimin e kontratës nga firma amerikane “Madison Global Strategies LLC”, e publikuar pranë agjencisë së Departamentit Amerikan të Drejtësisë, flitet për takime me anëtarët e Kongresit dhe Administratës amerikane.

“Përmes kësaj kontrate Ministria e Integrimeve e ka marrë rolin e MPJ-së. Përmes kësaj kontrate Hoxha dhe Ministria i kanë kaluar kompetencat e veta. Ministria do të duhej të përqendrohej të procesi i integrimit në BE, e jo të merret me lobim”, shtoi ai.

Më tej, Ymeri vuri në dukje se problematike në këtë kontratë është edhe fakti se në të figuron se institucioni të cilin do ta përfaqësojë firma lobuese “Madison Global Strategies, LLC”, është Ministria e Integrimeve Evropiane, mirëpo emri i zyrtarit me të cilin “do të merret vesh regjistruesi apo firma” është Kadri Veseli, që është kryetar i Kuvendit.

Pra, gjë që dokumenton përzierje të pushteteve, por edhe ngrit dyshime të keqpërdorimit të fondeve publike për interesa partiake apo për qëllime të forcimit të pozitës së Kadri Veselit.

“Në mënyrën se si kjo kompani e ka raportuar kontratën në departamentin e shtetit, janë dy çështje problematike, kur është vendosur emri – është vendosur emri i Kadri Veselit në këtë kontratë, pra emri i kryetarit të PDK-së. Kjo kontratë më shumë do i shërbej Partisë Demokratike sesa Ministrisë së Integrimeve Evropiane”, deklaroi Ymeri.

Kontrata të cilën Hoxha e lidhi me kompaninë amerikane “Madison Global Strategies” për shërbime të konsulencës, përfshin edhe këshillim në favor të Ministrisë e takime me anëtarë të Kongresit dhe të Administratës Trump.

Kurse në shkresat e kontratës, të cilat kompania është e obliguar t’i raportojë në Departamentin Amerikan të Shtetit, Insajderi ka parë se aty figuron edhe emri i kryeparlamentarit Kadri Veseli.

Sipas të dhënave të kontratës, e cila vlen 153 mijë euro, institucioni të cilin do ta përfaqësojë firma lobuese “Madison Global Strategies, LLC”, është Ministria e Integrimeve Evropiane, mirëpo emri i zyrtarit me të cilin “do të merret vesh regjistruesi [firma]” është Kadri Veseli.

Ky detaj i paraqitur në Aktin e Regjistrimit të Agjentëve të Huaj (FARA) – pranë Departamentit Amerikan të Shtetit – nga firma amerikane “Madison Global Strategies, LLC”, shkakton ndërhyrje mes pushteteve legjislative dhe ekzekutive në vend. /Insajderi.com

Linku i hulumtimit:

Ministrja Hoxha i jep kontratë biznesmenit amerikan të përfshirë në “skandalin me rusë” të PD-së