PDK e çon në Kushtetuese vendimin e Ministrisë së Shëndetësisë për kufizimin e lëvizjes

PDK e çon në Kushtetuese vendimin e Ministrisë së Shëndetësisë për kufizimin e lëvizjes

Partia Demokratike e Kosovës e ka dërguar në Gjykatën Kushtetuese vendimin e fundit të Ministrisë së Shëndetësisë për kufizimin e lëvizjes së qytetarëve.

Grupi Parlamentar i Partise Demokratike të Kosovës, i mbështetur edhe nga deputetë të grupeve tjera parlamentare, dorëzoi në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës kërkesën për vlerësim të çështjes së kushtetueshmërisë të vendimeve të Ministrit të Shëndetësisë, Arben Vitia, vendime me të cilat PDK vlerëson se është shkelur Kushtetuta e Kosovës.

“Ne e kemi pasur një aktvendim të qartë të Gjykatës Kushtetuese që ka treguar se vendimet e tilla te kufizimit te lirive nuk mund te merren nga Qeveria, por Kryeministri Kurti ka vendosur me vetedije qe ta vazhdoje shkeljen e Kushtetutes, tani nepermjet Ministrit te tij, z. Arben Vitia”, tha deputetja e PDK, Besa Ismaili.

“Behet fjale per vendimet qe shkelin te drejten e lirise se levizjes nga Neni 35 i Kushtetutes se Kosoves, si e drejte e garantuar per qytetaret e Kosoves, si dhe Neni 55 i Kushtetutes, i cili shprehimisht percakton se kufizimet e disa te drejtave te lirive te njeriut mund te behen vetem me ligj”, tha ajo.

Duke folur në emër të PDK, deputetja Ismaili ftoi qytetarët të qëndrojnë në shtëpi dhe të bëjnë kujdes në përballje me pandeminë me coronavirus.

Ministria e Shëndetësisë mori vendim të dielën për kufizimin e lëvizjes së qytetarëve.

Sipas këtij vendimi, qytetarët kanë mundësi të dalin vetëm 90 minuta brenda ditës, shkruan Insasjderi.

Mirëpo, ky vendim i Ministrisë së Shëndetësisë, sipas ish kryetarit të Gjykatës Kushtetuese, profesor Enver Hasani, është në kundërshtim të plotë me Gjykatën Kushtetuese dhe vendimin e saj.

Në një prononcim për Insajderin, pikërisht të dielën kur u prezantua vendimi i Ministrisë, Hasani ka thënë se MSh-ja, nuk guxon në asnjë mënyrë të marrë vendime të tilla, pasi është shpallje efektive e gjendjes së jashtëzakonshme, gjë e cila nuk mund të bëhet me vendim të MSh-së. /Insajderi.com