Për 60 familje rome nga një shtëpi e re

Për 60 familje rome nga një shtëpi e re

Dhurata më e bukur e fundvitit për familjet e komunitetit rom, që preken nga projekti i rehabilitimit të Lumit Tirana, është një shtëpi e re ku mund të kalojnë mbrëmjen e Vitit të Ri.

Bashkia e Tiranës, me mbështetjen e Bashkimit Evropian dhe UNDP-në, përfundoi ndërtimin e 60 banesave pranë ish-repartit ushtarak në Lanabregas, të cilat sot, në ditën e fundit të vitit, u janë dhuruar familjeve të komunitetit rom.

Kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu, ambasadori i SHBA-së në Tiranë, Donald Lu dhe Koordinatori i Përhershëm i OKB-së në Shqipëri, Brian J. Williams, u dorëzuan shtëpitë e reja 60 familjeve të komunitetit rom dhe shpërndanë pako me ushqime me rastin e Vitit të Ri.

Kryebashkiaku Veliaj u shpreh i kënaqur që ky projekt përfundoi brenda një kohe të shkurtër, ndërsa falënderoi të gjithë ata që kontribuuan që edhe këto familje ta kalonin Vitin e Ri në një strehë të re.

“Jam shumë i lumtur sot, që pas një pune të gjatë dhe fantastike nga të gjithë kolegët, kemi bërë zhvendosjen e komunitetit rom nga situata e vështirë te Bregu i Lumit, në një banesë shumë dinjitoze në Lanabregas”, tha Veliaj. Ai theksoi se ndërtimi i këtyre shtëpive është një premtim i mbajtur, e shtoi se ajo që mbetet sfidë për të gjitha institucionet është integrimi i tyre.

“Për ne është jetike që ta mbajmë fjalën. E kishim premtuar që Viti i Ri do t’i gjente këto familje në shtëpi të reja. Është e rëndësishme që komuniteti të mos ndihet si mish i huaj, por të përqafohet nga të gjithë fqinjët. Besoj se kemi nevojë për këtë lloj integrimi”, tha Veliaj.

Ai u shpreh se standardi i vendosur në ndërtimin e këtyre banesave në Lanabregas do të ndiqet edhe në projektet e tjera sociale të Bashkisë Tiranë, siç është edhe ai i banesave në Shkozë.

“Ka qenë një operacion i vështirë, por besoj ka vendosur një standard. Siç këto familje hynë në banesat e reja në Lanabregas, ashtu edhe komuniteti i Shkozës, do të jetojë në një realitet tjetër. Në fillim të janarit do të jemi aty për ta uruar edhe atë komunitet, ndonëse kanë filluar të hyjnë në shtëpitë e reja”, vijoi Veliaj.

Ambasadori i SHBA-së, Donald Lu falënderoi Bashkinë e Tiranës dhe gjitha institucionet e tjera që mundën të realizojnë këtë projekt që i jep zgjidhje problemit të një prej komuniteteve më të vuajtura në vend.

“Kjo është një ditë e gëzueshme. Komuniteti nga Bregu i Lumit ka pasur kushtet më të vështira të jetesës në Shqipëri. Ata kanë bërë një rrugë të gjatë për të mbërritur në këto shtëpi. Shprehim lëvdatat tona për Bashkinë e Tiranës, Ministrinë e Shëndetësisë, Ministrinë e Financës, OSSHE, komunitetin e Lanabregasit dhe Shkozës, veçanërisht për imamin, kryeplakun, OKB, BE-në, OSBE-në, OJQ-të rome, por mbi të gjitha për këtë komunitet të guximshëm rom. Urime për shtëpitë tuaj të reja”, u shpreh ambasadori i SHBA-së, Donald Lu.

Koordinatori i Përhershëm i OKB-së në Shqipëri, Brian J. Williams theksoi se ky model përkujdesje ndaj komunitetit rom duhet të ndiqet nga të gjitha bashkitë e tjera.

“Është e mrekullueshme të shohësh para fundit të vitit, 60 shtëpi të reja për familjet rome. Urime bashkisë, është rëndësishme të dimë se ata paguan për 80% të kësaj. UNDP-ja është shumë krenare të bashkëpunojë me Bashkimin Europian për të bërë ndihmuar me çfarë të mundet. Do të dëshironim të shikonim të gjitha bashkitë që të kujdeseshin për njerëzit e tyre në këtë mënyrë. Shqipëria nuk është një vend i pasur dhe me shtëpi me kushte moderne për të gjithë, ndaj duhet të ketë shtëpi sociale të disponueshme për çdokënd dhe është fantastike të shikosh lidershipin e Tiranës këtu”, tha Williams.

Edhe Ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu theksoi se kësaj lagjeje të re të kryeqytetit nuk do t’i mungojnë as shërbimet e tjera sociale dhe shëndetësore, përcjellë ATSH.

Unë jam shumë e kënaqur që shohim sesi bëhen realitet politikat e qeverisë, Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, për adresimin dhe integrimin e komunitetit rom dhe egjiptian, pikërisht në kuadër të strehimit, por gjithashtu pa lënë mënjanë arsimin dhe punësimin, u shpreh ministrja Manastriliu.

Shtëpitë janë ndërtuar në sipërfaqe totale prej 11.699 m2 dhe janë organizuar në 15 godina të veçanta, nga të cilat 11 janë godina të reja dhe 4 të tjera janë rikonstruksion. Në total, janë ndërtuar 60 apartamente të madhësive dhe përmasave të ndryshme.