Profil | Kjo është e vërteta për “Burdushin”, milionerin me prejardhje të dyshimtë të pasurisë

Profil | Kjo është e vërteta për “Burdushin”, milionerin me prejardhje të dyshimtë të pasurisë

Mjeku popullor Hysri Peqani, i njohur për publikun si “Burdushi”, ndaj të cilit Gjykata ka caktuar edhe 30 ditë paraburgim, po dyshohet për kryerjen e 4 veprave penale: Ushtrim i kundërligjshëm i veprimtarisë mjekësore ose farmaceutike, shmangie nga tatimi, mashtrim,  dhe për veprën penale mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve.

Pasuria e “Burdushit” nuk fillon e as përfundon në Prizren. Ai, me punën e tij, si mjek popullor ka arritur të blejë tokë edhe në “zemër” të Pejës.

Gjykata e Prizrenit, ka sekuestruar tri parcela të tokës në Prizren dhe një në Pejë.

Përveç tokës, atij, i janë sekuestruar edhe dy lokale në Prizren. Pasuria e sekuestruar kap shumën 2 milion e 600 mijë euro.

Zëdhënësja e Gjykatës së Prizrenit, Afërdita Kicaj  kishte treguar se Hysri Peçani i njohur si “Burdushi” i janë ndaluar asetet e dyshuara se janë fituar kundërligjshëm.

Por, pasuria e “Burdushit” nuk përfundon vetëm me toka.“Përveç ngastrave kadastrale, janë konfiskuar edhe dy lokale “, tregon ajo.

Kicaj kishte thënë se “Burdushit” i është ndaluar çfarëdo aktiviteti i të mëtejme në llogarinë bankare.

Në provat që janë siguruar, prokurori i shtetit ka parë se edhe në vitin 2008, i pandehuri ka hapur biznes me emrin “Urimi”, me veprimtari të shërbimeve ushqimore në këtë rast restorant. Sipas prokurorit, Burdushi nga bizneset e tij nga viti 2005 ka përfituar 2.6 milionë euro.

“Gjatë hetimeve deri tani, rezulton se qarkullimi total në këto dy kompani të cekura nga 2005 – 2018 kap shumën e 115.000 euro të deklaruar në ATK nga vet i pandehuri, kurse nga pasuria e të pandehurit e cila është fituar gjatë kësaj periudhe arrin shifrën rreth 2 milionë e 600 mijë euro”.

“I njëjti ka mashtruar duke shëruar sëmundje, epilepsi, kancer, të ngecur në të folur, infertilitetit e sëmundje të tjera të cilat i pandehuri i kishte moto në librin e tij të vitit 1998”.

Pas arrestimit të tij vitin e kaluar Prokuroria kishte arritur që të sekuestronte dhe ti ngrinte përkohësisht atij një pasuri në vlerë prej afro 3 milionë eurosh. Peqani ende nuk ka folur në publik se si e kishte krijuar këtë pasuri. Gjatë paraburgimit u raportua se një herë kishte tentuar edhe të vetëvritej.

InDoks në këtë emision do të trajtojë këtë fenomen. Flasin njerëz që ishin të përfshirë në këtë fenomen. Ata që janë komplet kundër si dhe psikologë e psikoterapeutë që ofrojnë shërbime të ligjshme për problemet mendore. Ata pajtohen se mjekët popullorë e imamët e hajmalive që merren me këtë biznes shumë profitabil janë mashtrues.