Prokuroria e Hagës insiston me çdo kusht që gjyqi ndaj krerëve të UÇK-së të nis në shtator

Prokuroria e Hagës insiston me çdo kusht që gjyqi ndaj krerëve të UÇK-së të nis në shtator

Të enjten e 11 shkurtit do të mbahet seanca e radhës nga Gjykatën Speciale ndaj ish-krerëve të UÇK-së,  Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi e Jakup Krasniqi. Seanca në fjalë do të jetë konferencë mbi ecurinë e çështjes, njofton Insajderi.

E siç ishte kërkuar nga gjykatësi francez i Procedurës Paraprake, Prokuroria e Specializuar  ka dërguar tanimë parashtresat për seancën e radhës, shkruan lajmi.net.

Zyra e Prokurorit të Specializuar insiston që gjykimi në rastin e Thaçit dhe të tjerëve të nis në shtator të këtij viti.

“SPO më parë i ka kërkuar gjykatës të caktojë një datë gjykimi jo më vonë se Shtator 2021,dhe mbi atë bazë tregoi gatishmëri dhe aftësi për të siguruar materialin deri në korrik 2021, si pasojë e të cilit autorizimi gjyqësor për të prezantuar çdo material të mëtejshëm zakonisht do të hynte në fuqi”, thuhet në parashtresat e Zyrës së Prokurorit.

Prokuroria insiston se fillimi i gjyqit tre muaj pasi është dhënë procesverbali i tërësishëm i procedurës paraprake, është brenda kornizave dhe praktikave ligjore.

“Pavarësisht hedhjes poshtë të Mbrojtjes nga refleksivi i perspektivës që gjyqi mund të fillojë tre muaj pasi është dhënë Procesverbali i Procedurës Paraprake të Prokurorisë, orari është plotësisht në përputhje me kornizën e zbatueshme, drejtësinë e procedurat dhe praktikën e vendosur. Në të vërtetë, një hendek tre-mujor midis përfundimit e zbulimit, dhe / ose sigurimit të njoftimit paraprak të prokurorisë, dëshmive dhe listave të ekspozimeve, është një standard i zbatuar zakonisht për raste komplekse ndërkombëtare”, thuhet në parashtresat e Prokurorisë.

Prokuroria e Specializuar tutje kundërshton të gjitha propozimet e mbrojtjes që gjyqi të nis kah fundi i 2022-ës apo fillimi i 2023-ës.

Ajo pretendon se avokatët në interpretimet e tyre kanë rrjedhur nga faktet reale për kohëzgjatjen  e gjyqeve të tjera në Tribunale Ndërkombëtare. ZPS thekson se faktet e paraqitura nga mbrojtja paraqesin një studim akademik, në të cilin prezentohet kohëzgjatja e gjyqeve në Tribunale Ndërkombëtare, e ku llogaritet koha që nga ngritja e aktakuzës deri në nisjen e gjykimit.

Prokurorët e Specializuar tutje kundërshtojnë edhe argumentin tjetër të mbrojtjes e cila krahason kohën e kaluar në hetime nga organi ndjekës si dhe mbrojtja.

“Më në fund, mbrojtja ka cituar gjatësinë e supozuar të hetimit të prokurorisë në mbështetje të parashikimeve të veta të hetimit paragjyqësor. Si fillim, kallëzuesi për pretendimin është i pavërtetë – gjatësia e supozuar e hetimit të ndjekjes penale është thjesht një vlerësim i përgjithësuar dhe i pasaktë bazuar në gjatësinë e institucionit që ka ekzistuar. Për më tepër, argumenti rrjedh nga një premisë e rremë. Ndryshe nga SPO, Mbrojtja nuk thirret për të kryer një hetim të gjerë për të identifikuar dhe më pas për të vendosur elementet e provave në lidhje me një numër të patreguar të ngjarjeve për një periudhë të gjatë, të gjitha në një standard të përtej dyshimit të arsyeshëm. Në vend të kësaj thirret që t’i përgjigjet një distilimi”, thuhet në parashtresën e Prokurorisë.

Këto dhe çështje të tjera do të diskutohen në seancën e së enjtes në Gjykatën Speciale.

Gjyqtari i Procedurës paraprake ua ka refuzuar para disa ditësh kërkesën për lirim nga paraburgimi krerëve të UÇK-së.

Kjo çështje është dërguar në apel nga avokatët teksa edhe janë caktuar gjyqtarët./Insajderi.com