Qytetarët kërkojnë nga Kuvendi të miratojë sa më parë Ligjin për Rimëkëmbje Ekonomike

Qytetarët kërkojnë nga Kuvendi të miratojë sa më parë Ligjin për Rimëkëmbje Ekonomike

Qytetarët e Kosovës kanë komentuar në lidhje me dështimin e miratimit të Ligjit për Rimëkëmbje Ekonomike, me ç’rast do të mundësohej tërheqja deri në 10 për qind e kursimeve në Trustin Pensional.

Shumë prej tyre janë shprehur të mllefosur, duke cilët thonë se mezi po presin që t’u mundësohet tërheqja e mjeteve në këtë krizë të shkaktuar nga pandemia COVID-19.

Haki Krasniqi njëri nga qytetarët mendon se popullit duhet t’i dilet në ndihmë sadopak nga dikush, pasi që vlerëson se gjendja ekonomike është e rënduar.

“Mendoj që është mirë se populli është aq në krizë që mezi po presin sado pak një ndihmë prej kujt do qoftë se ato pare janë të tyre, me përkrah e përkrahi. Ka pas nevojë moti që të miratohet ligji dhe populli t’i marrë ato para. Vetëm unë sa njoh njerëz që janë duke i pritë me padurim”, ka thënë ai në një anketim të KP-së.

Qytetari Ismet Pacolli thotë se tërheqja e një pjese të mjeteve të trustit është ide e mirë, pasi që do të zbuste sadopak gjendjen ekonomike.

“E përkrahi, po nëse e miraton kuvendi kish me qenë mirë se është edhe ndihmes në këtë krizë pandemike”.

Xhevdet Kumnova mendon se gjendja e krijuar është emergjente dhe në raste të tilla qytetarët kanë shumë nevojë për të holla të cilat do të ndihmonin sado pak në përmirësimin e gjendjes ekonomike.

“Njerëzit kanë nevojë për të holla, gjendje emergjente tash nuk po di masi nuk jam edhe vet kompetent nuk di edhe çka me shtua. 90% e popullatës kanë nevoje për të holla faktikisht mirë kish me qenë”.

Ndërsa qytetari tjetër, Sabri Hasani, i ardhur nga Zvicra thotë se në Kosovë nga trusti mund të përfitojnë vetëm kompanitë e mëdha. Ai bën një krahasim të gjendjes së trustit në Kosovë me atë në Zvicër.

“Ajo është sasi shumë e vogël tash sa ka llogari me i nxjerr 100 ose 105, 110 euro nuk e di sa mundet mi ndihmua, mirëpo sa është qëllimi për kompanitë e mëdha që kanë profit shumë atëherë me siguri atyre mundet me ju ndihmuar në bazë të situatës momentale ma merr mendja që ideja është e mirë por duhet me shikuar kush sa mundet dhe kush sa ka mundësi me i tërheq. Në Zvicër p.sh. çdo gjë që e ki në trust ecin paret në qoftë se i kam pas një sasi të parave vitin e ardhshëm është më i madh, unë e di vëllaun e kom këtu edhe këtu zbresin të hollat”, ka përfunduar ai.

Të premten Kuvendi dështoi të miratojë Ligjin për Rimëkëmbje Ekonomike, ndërsa ministrja Hykmete Bajrami tha se do të provojë përsëri të marrë votat e deputetëve për këtë ligj. /Insajderi.com