Raportuesi i Kosovës për PE: Vizat hiqen deri në fund të vitit

Raportuesi i Kosovës për PE: Vizat hiqen deri në fund të vitit

Pas rekomandimit pozitiv për liberalizimin e vizave, Igor Sholtes, raportuesi për Kosovën në Parlamentin Evropian, ka thënë për BIRN se shpreson që procesi deri në liberalizmin e vizave të mund të finalizohet deri në fund të këtij viti.

Ai ka thënë se pas pushimit veror, do të ecin me shpejtësi me të gjitha procedurat e nevojshme, që së pari kjo temë të vihet në agjendën e Komisionit ‘LIBE’ dhe më pas do të pasojë vendimi nga Parlamenti Evropian, që siç thotë Soltes “jam i bindur se do t’i japë dritën e gjelbër të liberalizimit të vizave në fillim të vjeshtës”.

Por sipas tij, pjesa më e vështirë do të jetë votimi në Këshill.

“Shpresoj që vendet anëtare të ndjekin shembullin e Komisionit Evropian dhe të Parlamentit. Është koha që qytetarët e Kosovës të gëzojnë të njëjtat mundësi dhe të marrin trajtimin e njëjtë si fqinjët e saj. Kjo nuk duhet të shtyhet tani kur konfirmohet se kërkesat janë përmbushur”, ka thënë raportuesi për Kosovën.

Sholtes ka thënë se rekomandimi pozitiv për liberalizim është një hap i madh drejt liberalizimit të vizave dhe lirisë së lëvizjes, i cili më në fund mund të bëhet realitet për qytetarët e Kosovës.