Reagojnë 48 OJQ të komuniteteve jo-serbe – nuk i njohin si përfaqësues të tyre deputetët që nuk kanë dalë nga votat e tyre

Reagojnë 48 OJQ të komuniteteve jo-serbe – nuk i njohin si përfaqësues të tyre deputetët që nuk kanë dalë nga votat e tyre

Përfaqësuesit e organizatave joqeveritare/shoqërisë civile të boshnjakëve të Kosovës ndjekin me shqetësim të madh zhvillimet e fundit, pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, njofton Insajderi.

Në një reagim të përbashkët, 48 OJQ të komuniteteve jo-serbe, nuk i njohin si përfaqësues të tyre deputetët që nuk kanë dal nga votat e tyre.

Ata thonë se po bëhen përpjekje për të uzurpuar vendet e garantuara për boshnjakët dhe komunitetet me shumicë në Kuvendin e Kosovës.

“Injorimi i vullnetit të qytetarëve të komuniteteve jo-shumicë dhe uzurpimi i pushtetit nga shumë komunitete dhe lëvizje politike do të përbëjë një precedent të rrezikshëm në praktikën demokratike të Kosovës dhe do të jetë tregues i problemeve shumë më të mëdha në procesin e konstituimit të pushtetit në Republikën e Kosovës”. Anëtarët e komuniteteve jo-shumicë gëzojnë të drejta të veçanta të përcaktuara me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, dhe në përputhje me rrethanat vendet e garantuara në Kuvendin e Kosovës përcaktohen qartë përfaqësuesit që e marrin legjitimitetin e tyre nga votat në komunitetin e tyre, thuhet në reagim.

Sipas tyre, përpjekja për të uzurpuar vendet boshnjake në Kuvendin e Kosovës me vota nga komunitetet e tjera është një veprim flagrant i shkeljes së dispozitave kushtetuese dhe të drejtës së një populli jo-shumicë për të zgjedhur përfaqësuesit e tyre që do të mbrojnë interesat e tyre.

“Forma primitive e politikës që po përpiqet të instalohet është e papranueshme dhe synon të vërë nën kontroll komunitetin jo-shumicë në mënyrë që të fitojë pushtet politik brenda Kuvendit dhe të ketë një ndikim më të madh në procesin e konstituimit të pushtetit në Kosovë”, theksohet tutje.

Sipas rezultateve paraprake, partitë politike boshnjake morën 7,000 vota më shumë në këto zgjedhje krahasuar me zgjedhjet e mëparshme parlamentare.

“Një listë që luftoi për një vend të garantuar për boshnjakët mori numrin më të madh të votave në zonat ku nuk ka fare boshnjakë sipas regjistrimit, ose ka shumë pak prej tyre në krahasim me votat e marra. Superioriteti numerik i një komuniteti nuk duhet të përdoret për të shtrembëruar vullnetin elektoral të qytetarëve të një komuniteti. Sulmet e tilla ndaj vullnetit elektoral të qytetarëve do ta bëjnë procesin zgjedhor të pakuptimtë dhe do të komplikojnë më tej mbijetesën e komuniteteve jo-shumicë në institucionet e Republikës së Kosovës, sepse rezultatet paraprake të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve nuk pasqyrojnë vullnetin zgjedhor të Boshnjakët dhe disa komunitete të tjera”, thuhet më tej.

Këto OJQ thonë se distancohen dhe nuk do të pranojnë si përfaqësues të tyre ata politikanë që u zgjodhën kundër vullnetit të popullit boshnjak të Kosovës, domethënë u zgjodhën me votat e komuniteteve të tjera.

Ata kanë bërë thirrje ambasadave të huaja dhe përfaqësuesve diplomatikë në Kosovë, të reagojnë, pasi po shtrembërohet vullneti i qytetarëve.

“Prandaj, ftojmë, të gjitha institucionet kompetente për të adresuar seriozisht këto fenomene antikushtetuese anulojnë mandatet e paligjshme sepse ato janë në kundërshtim me garancitë e përfshira në Kushtetutën e Kosovës. Ne u bëjmë thirrje ambasadave të huaja dhe përfaqësuesve diplomatikë në Kosovë që të bashkohen në zgjidhjen e këtij problemi, sepse askush nuk ka të drejtë të shtrembërojë brutalisht vullnetin elektoral të qytetarëve të komuniteteve jo-shumicë”. Ne u bëjmë thirrje përfaqësuesve politikë të komuniteteve jo-shumicë të luftojnë së bashku dhe në një mënyrë të sinkronizuar kundër uzurpimit të vendeve të garantuara, sepse kjo situatë është e lidhur kauzalisht me sjelljen e dobët të politikës në të gjitha nivelet në periudhën e mëparshme.

“Ne i kërkojmë Kryeministrit të ardhshëm të gjejë një model dhe mekanizma të ri për të mbrojtur komunitetet jo-shumicë nga sulmet e tilla në vendet e garantuara dhe institucionet e brishta demokratike të Republikës së Kosovës sa më shpejt të jetë e mundur”, thuhet në fund./Insajderi.com