Reuters shkruan për gjykimin e parë ndaj Mustafës

Reuters shkruan për gjykimin e parë ndaj Mustafës

Agjencia ndërkombëtare e lajmeve “Reuters“, ka raportuar të mërkurën për fillimin e gjykimit të parë të Dhomave të Specializuara të Kosovës, ndaj ish-eprorit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Salih Mustafa, i cili ishte i pari i arrestuar nga Gjykata Speciale.

Reuters – Përkthyer nga Insajderi.com

Një gjykatë speciale në Hagë që heton pretendimet për mizoritë e kryera nga luftëtarët pro-pavarësisë së Kosovës hapi çështjen e parë të mërkurën, kundër një komandanti të akuzuar për torturimin e të burgosurve gjatë konfliktit 1998-1999 me Serbinë.

Në fillim të gjykimit të tij, Salih Mustafa, 50 vjeç, u deklarua i pafajshëm për akuzat për krime lufte, duke e krahasuar gjykatën me policinë sekrete naziste.

“Unë nuk jam fajtor për asnjë nga akuzat e paraqitura këtu para meje nga kjo zyrë e Gestapos,” u tha Mustafa gjyqtarëve.

Dhomat e Specializuara të Kosovës, një gjykatë e Kosovës e vendosur në Holandë dhe e pajisur me gjyqtarë dhe avokatë ndërkombëtarë, u krijua në vitin 2015 për të trajtuar rastet sipas ligjit të Kosovës kundër luftëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK).

I dyshuari i profilit më të lartë të gjykatës së Kosovës është ish-presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, i cili u dorëzua vitin e kaluar për t’u përballur me akuzat për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Në rastin e parë të gjykatës, Salih Mustafa përballet me akuza për vrasje, i akuzuar për drejtimin e një njësie burgu ku të burgosurit u nënshtroheshin rrahjeve dhe torturave të përditshme. Prokurorët shpjeguan se në rastin e Mustafës viktimat e tij ishin gjithashtu shqiptarë të Kosovës.

“Disa udhëheqës të UÇK -së, përfshirë zotin Mustafa, përdorën fuqinë e tyre për të viktimizuar dhe brutalizuar shokët shqiptarë të Kosovës, përfshirë individë, krimi i vetëm i të cilëve ishte të kishin pikëpamje politike që ndryshonin nga ato të UÇK -së dhe udhëheqësve të saj,” tha prokurori Jack Smith.

Aktakuza e Mustafës thotë se ai personalisht mori pjesë në disa prej rrahjeve dhe torturave të të paktën gjashtë të burgosurve dhe ishte i pranishëm kur një i burgosur u lëndua aq shumë saqë më vonë vdiq.

Pasi dëgjoi deklaratën hyrëse të prokurorisë, Mustafa, i veshur me veshje atletike kuq e zi, nuk u kthye në gjykatë për të dëgjuar deklaratën hyrëse të avokatëve për viktimat.

Gjyqtarët lejuan që Mustafa të mungonte në procedurë për pjesën tjetër të ditës, duke shtuar se interesat e tij do të përfaqësoheshin nga avokati i tij.

Më shumë se 13,000 njerëz besohet se kanë vdekur gjatë luftës 1998-99 në Kosovë, kur provinca jugore ishte ende pjesë e Serbisë nën sundimin e Presidentit të ndjerë jugosllav, Slobodan Millosheviç. Luftimet përfunduan pas sulmeve ajrore të NATO -s kundër forcave të Millosheviçit dhe Kosova tani është një vend i pavarur.

Luftëtarët e UÇK -së konsiderohen heronj nga shumë në Kosovë, dhe kundërshtarët e gjykatës e konsiderojnë të padrejtë që ata po ndiqen penalisht, duke argumentuar se Serbia nuk ka pësuar asnjë përpjekje analoge për të sjellë komandantët e vet para drejtësisë./Insajderi.com