Rrëfimi i kosovarit për biznesin e tij teknologjik

Rrëfimi i kosovarit për biznesin e tij teknologjik

Gazeta prestigjioze The Guardian shkruan se si shqiptari nga Kosova është shkolluar në fushën e teknologjisë dhe është një nga ekspertët e kësaj fushe i cili ka pas sukses të madh në zhvillimin e teknologjisë.

Kushtrim Xhakli ka rrëfyer se si nga lufta e fundit në Kosovë ai është bërë pjesë e një shkolle digjitale ku i ka marr hapat e parë për profesionin të cilin ai tash e ushtron.

“Unë u rrita në Kosovë në vitet 1990, duke jetuar nëpër tmerret e luftërave që shoqëruan shpërbërjen e Jugosllavisë”, ka thënë Xhakli shkruan The Guradian.

Gjatë rinisë sime shumë shkolla u mbyllën dhe një pjesë e madhe e studimeve të mia ishin në bodrumet e shtëpive private ku mësuesit e shkarkuar jepnin mësim falas, tregon tutje Kushtrimi.

“Mbijetesa e luftës e ka formësuar jetën time, duke më mësuar të marr përgjegjësinë për zgjedhjet e mia dhe pasojat që pasuan. Kjo më bëri të mendoj për marrjen me biznes në mënyra të ndryshme për shumicën e njerëzve, duke ndihmuar për t’i vënë gjërat në perspektivë” ka rrëfyer ai, raporton Insajderi.

Ai ka treguar se është bashkuar me Hyper Island ku ka marr së pari hapat për biznesin e tij,

Pas mbarimit të armiqësive kishte një iniciativë ndërkombëtare që solli programe arsimore në Kosovë. Isha me fat që të isha pjesë e një kursi të drejtuar nga Hyper Island, një shkollë progresive biznesi që përdor të mësuarit për të përgatitur njerëzit për ekonominë digjitale të sotme.

U zotova të përfitoj nga edukimi im dhe të ndihmoj ata që kishin vuajtur, duke përdorur njohuritë e mia për botën digjitale për të ngritur dhe drejtuar projekte arsimore dhe diplomatike për të ndihmuar zhvillimin social dhe ekonomik në atdheun tim.

I ruajtur nga zilja

Studimi ka qenë çelësi i zhvillimit tim. Në Hyper Island ne nuk ishim ulur në një klasë dhe nuk mbanim leksione, ne punuam në projekte reale me klientë të vërtetë dhe mësuam duke bërë praktikë.

Projekti ynë i parë po ndihmonte në digjitalizimin e bibliotekës së Këshillit Britanik dhe, duke vepruar kështu, zgjidhi problemet e panumërta teknike dhe organizative që erdhën me të.

Ishte një mënyrë e vështirë për të mësuar, por shumë më superior ndaj metodave tradicionale ku më parë isha mësuar. Ndihej si zhytja në fund të thellë, mësimi u fokusua në “pse” aq sa “si” dhe “çfarë”.

Kur mbarova studimin, ngrita një mjet në internet, Trajnimi, i cili ofroi klasa të lira arsimore për njerëzit, duke ndihmuar në ndërtimin e shkrim-leximit digjital në Kosovë.

Mbi 70% e popullsisë së Kosovës është nën moshën 30 vjeçare dhe është jetësore që ne të kemi aftësitë për të përshtatur botën moderne. Programi ishte një sukses dhe tani është pjesë e programit arsimor kombëtar.

Programi ngriti profilin tim në botën digjitale dhe ishte një trampolinë e madhe për mua. Gjatë dekadës së kaluar unë kam punuar dhe themeluar ndërmarrje në të gjithë Evropën; Të tilla si projekte në telekomunikacion dhe teknologji të pastër në Vilnius dhe Berlin respektivisht.

Në vitin 2013 kam krijuar Kosovën Digjital, një iniciativë e mbështetur nga qeveria për të përmirësuar njohjen dhe përfshirjen e Kosovës në internet.

Ndërsa Kosova është njohur nga shumica e vendeve të Bashkimit Evropian dhe SHBA, ndër të tjera, vende të tilla si Serbia, Rusia dhe Kina nuk e njohin atë.

Si rezultat, Kosova shpesh bie nëpër çarje digjitale të internetit dhe shpesh nuk përfshihet si opsion i vendit në aplikacione, uebfaqe dhe platforma e-commerce. Kosova digjitale duket të sfidojë atë duke sjellë së bashku një komunitet online për të lobuar për njohjen globale.

Kthehu në shkollë

Për shumë, arsimi formal është diçka që ndodh në vitet e hershme të jetës dhe është lënë prapa tërësisht kur të lutet bota e punës. Kam një pikëpamje të ndryshme: Unë besoj se mësimi është një gjë e përjetshme. Ndërsa ne mësojmë kaq shumë në punë, ka një përfitim të madh në studimin formal.

Për këtë arsye kohët e fundit u ktheva përsëri në Hyper Island pas 10 vjetësh. Unë e di shansin për të punuar me pionierët e industrisë së re, ekspertët dhe studentët nga të gjitha sfondet mbi tendencat e fundit dhe zhvillimet do të jenë të paçmueshme për rritjen time si një sipërmarrës.

Për shembull, 10 vjet më parë fokusi i kursit tim ishte në vendosjen e produkteve, si t’i ndërtojmë ato dhe si t’i bëjmë ato në treg. Konsumatorët që ishim duke ndërtuar për atë kohë ishin një përvojë shumë më pak dixhitale dhe kishin shumë më pak zgjedhje.

Tani përvoja e klientit është në thelbin e çdo gjëje dhe dizajni dhe përvoja e përdoruesit është skenë qendrore. Shkuarja në shkollë do të thotë të mësoj për këtë – më ndihmon të qëndroj përpara lojës, duke më dhënë një avantazh konkurrues.

Mësoni, mësoni dhe mësoni përsëri është porosia e Kushtrim Xhaklit. /Insajderi.com