Serwer: Vuçiq synon të krijojë Serbinë e madhe të Milosheviqit

Serwer: Vuçiq synon të krijojë Serbinë e madhe të Milosheviqit

Eksperti amerikan për Ballkanin, Daniel Serwer, njëherësh edhe profesor në universitetin “John Hopkins”, thotë se është i shqetësuar nga ambiciet e presidentit serb, Aleksandër Vuçiq, për të marrë kontrollin mbi serbët në Kosovë, Bosnjë dhe Hercegovinë, si dhe në Mal të Zi, transmeton Insajderi.

Ai vlerëson se Vuçiç po përpiqet të ndërtojë një Serbi de facto më të madhe, të cilën Milosheviq dhe Dobrica Kosiq donin. “Është një program serb, i modernizuar për Ballkanin e sotëm”, thotë Serëer për Zërin e Amerikës.

“Unë jam shumë i shqetësuar për rolin e Serbisë dhe Rusisë, dhe veçanërisht ambicien e Presidentit Vuçiq për të marrë një shkallë të caktuar kontrolli mbi serbët në Kosovë, Bosnjë dhe Hercegovinë dhe Mal të Zi. Vuçiq po përpiqet të ndërtojë një Serbi de facto të madhe, të cilën Milosheviq dhe Dobrica Kosiq donin. Është një program serb, i modernizuar për Ballkanin e sotëm “, thotë Serwer.

Në këtë intervistë Serwer ka komentuar edhee rezultatin e zgjedhjeve në Nikshiq të Malit të Zi, të cilin e sheh si një reflektim të asaj që ndodhi në nivelin shtetëror, por edhe të lodhjes nga DPS si partia në pushtet.

“Njerëzit kanë të drejtë të duan ndryshime të caktuara, dhe kishte mjaft arsye për këtë – akuza për korrupsion dhe të ngjashme. Unë thjesht do të doja që ndryshimi të ishte në një drejtim më pozitiv, pro-evropian, pro-perëndimor, por kjo mundësi nuk ekzistonte në Malin e Zi. Një ndryshim i qeverisë është një pjesë integrale e demokracisë. As në Malin e Zi nuk kishte kundërshtim të fortë pro-sovranist dhe pro-evropian, vetëm pro-serb. Dhe njerëzit ishin qartë të lodhur nga autoritetet nën DPS dhe Presidentin Gjukanoviq”, tha Serwer.

Ai tregon se problemin e sheh te dështimi për të zhvilluar një opozitë të fortë pro-evropiane që mbështet pavarësinë e Malit të Zi.

Madje shton se një disfatë në Nikshiq do të shkaktonte ndonjë hezitim në Podgoricë, por me një fitore të tillë, siç thotë ai, ai do të inkurajohet të shkojë në drejtimin që ai preferon – dhe kjo është anti-NATO, pro-ruse dhe pro- Drejtimi serb.

“Nuk ka dyshim për këtë. Dhe njerëzit në Evropë duhet të fillojnë ta njohin atë. Unë mendoj se është njohur përgjithësisht në Shtetet e Bashkuara, por jo në Evropë”.

Serwer në këtë intervistë dha një përfundimin se ndikimi i Kishës Ortodokse Serbe është ende i dukshëm. /Insajderi.com