Shqipëri: Besimtarët myslimanë e falin Bajramin në xhami

Shqipëri: Besimtarët myslimanë e falin Bajramin në xhami

Besimtarët myslimanë në Shqipëri festojnë sot Kurban Bajramin duke respektuar masat ndaj COVID-19, megjithatë atje, ndryshe nga Kosova, është lejuar falja e Bajramit në xhami, njofton Insajderi.

Kremtimi i festës ka nisur që në orët e para të mëngjesit, kur besimtarët myslimanë iu drejtuan xhamive për të falur namazin.

Në Tiranë, besimtarët u mblodhën në Xhaminë e “Kokonozëve” për të kryer faljen e tyre duke respektuar masat anti-COVID’19.

Festimet që i takojnë kësaj dite shënojnë flijimin dhe sakrificën e njeriut në emër të besimit të Zotit dhe në emër të dashurisë për njeriun. Ajo përbën festën e madhe të mëshirës, të faljes, mirëkuptimit, mirësisë, vëllazërimit dhe paqes.

Në faljen e Kurban Bajramit, kreu i KMSH-së, Bujar Spahiu tha se ky vit do të mbahet mend gjatë tek besimtarët për shkak të pandemisë që ndali dhe kryerjen e haxhit dhe mbledhjes mes njëri-tjetrit për të festuar.

Spahiu u shpreh se dashuria dhe shpirti i sakrificës mund të tregohet edhe në mënyra të tjera nga besimtarët myslimanë duke respektuar edhe masat e pandemisë.

Sipas fesë myslimane, riti i faljes së Bajramit të madh konsiston në dy momente; e para është lutja nëpërmjet të cilës shprehet adhurimi për Zotin dhe më pas vjen predikimi. Për këtë ditë të shënuar theret një dash apo një dele e rritur, sakrificë që i dedikohet Zotit./Insajderi.com