Si Seehofer i tmerron zyrtarët e tij

Nga Helene Bubrowski

Si Seehofer i tmerron zyrtarët e tij

Ministri i Brendshëm Federal forcon përkrahjen për lirinë e udhëtimit të shtetasve të Kosovës në zonën Schengen

Në partinë e tij dhe në vendin e tij, mbështetësit e Horst Seehofer janë të humbur. Por ai ka bërë miq të rin e ata janë në Ballkan. Kosovarët janë shumë mirënjohës ndaj Seehoferit për inkurajimin në shpresën e tyre për liberalizimin e vizave. “Në takimin e sotëm me ministrin e Brendshëm të Kosovës mori një ‘po’ nga Gjermania për agjendën e liberalizimit të vizave”, njoftoi Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj në fund të prillit në në profilin e tij në Twitter. Për vite kosovarët janë duke pritur për një vendim të Bashkimit Evropian. Kosova është i vetmi vend në rajon, qytetarët e të cilit vend ende nuk janë të lirë të udhëtojnë në zonën Shengen. Serbët, boshnjakët dhe shqiptarët, nga ana tjetër, lejohen të udhëtojnë lirisht në të gjithë zonën Shengen me një pasaportë biometrike dhe të qëndrojnë në një vend të BE-së deri në tre muaj. “Kosovarët ndihen në disavantazh strukturalisht nga BE-ja”, thotë Manuel Sarrazin, zëdhënësi për politikën lindore të Grupit të të Gjelbërve në Bundestag. Në një afat të mesëm kohor, përjashtimi i Kosovës do të çojë në një shpërbërje të të vendit, paralajmëron ai.

Deri më tani, qeveria në Berlin ka qenë një nga kundërshtarët më të mëdhenj të liberalizimit të vizave për vendin e vogël me pothuajse dy milionë banorë. Këshilli i BE-së ka nevojë për një shumicë të cilësuar që nuk është ende në horizont. Franca në veçanti ndalon lirinë e udhëtimit për Kosovën dhe Austria, Belgjika dhe Hollanda janë kundër. Kosovarët tani shpresojnë se Seehofer do të bindë ministrat e brendshëm të shteteve të tjera anëtare. Këshilli i ardhshëm i Ministrave do të mbahet në qershor.

Grupi më i madh i kosovarëve jashtë vendit të tyre jeton në Gjermani: në fund të vitit të kaluar, sipas Ministrisë së Brendshme, kanë qenë pothuajse 220,000. Që nga pavarësia e saj në vitin 2008, numri i shtetasve të Kosovës pothuajse është trefishuar. Për këtë arsye, Gjermania konsiderohet të jetë një zë i fuqishëm në çështjen e liberalizimit të vizave, e cila ka gjasa të rrisë ndjeshëm fluksin e kosovarëve.

Ndryshimi i kursit në Ministrinë e Brendshme Federale ka shumë të bëjë me personin Seehofer, i cili tashmë e ka konsideruar interesin e kosovarëve si të justifikuar. Në nivel të Ministrisë, vlerësimi nuk ka ndryshuar ndjeshëm. Ministria e Brendshme ka qenë tradicionalisht fjalëpakë në subjektin e librealizimit të vizave dhe e ndjeshme veçanërisht për rrezikun e abuzimit: mundësia e “zhdukjes” së kosovarëve në nëntokë, bandat kriminale mund të arrijë në drejtim të rrymave në vend etj. Seehofer i njeh këto shqetësime. Në bisedë me kryeministrin Haradinaj ai tha se zyrtarët e tij me siguri do të kenë frikë. Nuk do të ishte hera e parë që ai i befasoi punonjësit e tij me një njoftim të tillë të pa paralajmëruar.

Megjithatë, Seehofer nuk duhet të kuptohet se ai të kishte garantuar heqjen e vizave pa kushte të mëtejshme. Ministri i Brendshëm Federal këmbëngul që Kosova përmbush kërkesat e nevojshme. Dallimi në nivelin e lëndës është më pak në përmbajtje sesa në prezantim.

Në qershor 2012, Komisioni Evropian paraqiti udhërrëfyesin për liberalizimin e vizave. Brukseli bën thirrje për përparim, ndër të tjera, në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, në menaxhimin e kufijve dhe në kundërshtimin e falsifikimit të dokumenteve zyrtare. Në përgjigje të një pyetjeje me shkrim nga deputeti i Partisësë Gjelbër Sarrazin, të  cilën e ka kjo, Ministria e Brendshme njoftoi tani se qeveria federale ka bërë gjithmonë të qartë se udhëtimi pa viza për Kosovën do të mund të zbatohet pasi të jenë përmbushur të gjitha kushtet. Ka ende disa pyetje pa përgjigje në Ministrinë Federale të Brendshme, të cilat tani duhet të sqarohen në takimet dypalëshe midis Berlinit dhe Prishtinës. Përfaqësuesit e Ministrisë Federale të Brendshme duan ti japin vetes një ide se ku qëndron Kosova në temat e luftës kundër krimit dhe korrupsionit. Çështja se pse Gjermania aktualisht hedh poshtë 20 përqind të vizave që kërkojnë kosovarët është poashtu temë trajtimi. Sarrazin nga Partia e Gjelbër i sheh kërkesat e Ministrisë së Brendshme Federale si të ekzagjeruara: “Liberalizimi i vizave është një nga hapat e parë në Politikën Evropiane të Fqinjësisë të cilat janë hapi i menjëhershëm pas përfundimit të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit”, tha ai. Në Ministrinë Federale të Brendshme, thonë për këtë se do të ishte “hapi i parë drejt anëtarësimit në BE”.

Niveli i BE-së tashmë ka bekuar liberalizimin e vizave për kosovarët. Në raportin e progresit të Majit 2016, Komisioni i BE-së kishte kritikuar ende disa lëshime, por në korrik të vitit 2018 konfirmoi se Kosova tani është në përputhje me të gjitha kërkesat. Në shtator 2018, Parlamenti Evropian gjithashtu votoi në favor të lirisë së lëvizjes për kosovarët në zonën Shengen. Jo më pak, avokatët shpresojnë se procesi i normalizimit mes Serbisë dhe Kosovës mund të rifillojë.