Tetë të prekur nga ky virus ngjitës në Kosovë, infektologu ju tregon simptomat

Tetë të prekur nga ky virus ngjitës në Kosovë, infektologu ju tregon simptomat

Sëmundja e meningjitit si sëmundje ngjitëse në këtë periudhë të vitit ka prekur edhe qytetarët e Kosovës. Statistikat e Klinikës Infektive pranë QKUK-së thonë kjo sëmundje që njihet si inflamacion i cipave të trurit këtë fillim vit ka atakuar 8 persona, prej tyre 5 të rritur dhe 3 fëmijë.

Infektologu i Klinikës Infektive, Arben Vishaj për KosovaPress ka treguar se sëmundja e meningjiti është sëmundje e rëndë dhe shkaktarë të saj janë viruset apo bakteret.

Sipas tij, përparimet në infrastrukturë në këtë klinik kanë mundësuar diagnostikimin më të shpejtë të kësaj sëmundje dhe parandalimin e viktimave.

“Po sëmundja e meningjitit është një sëmundje e rëndë e cila vjen si pasojë e afeksionit të mikroorganizmave në sistemin nervor qendror, duke shkaktuar infeksion të cipave të trurit. Ne aktualisht në Klinikën Infektive në repartin e të rriturve i kemi trajtuar në vitin 2020,  5 raste prej tyre 2 kanë qenë me meningjit bakteror, pra shkaktar kanë qenë bakteret dhe tre pacientë kanë qenë me meningjit viral… Kurse tek fëmijët në vitin 2020 kemi pasur vetëm tri raste dhe ato një meningjit bakteror dhe dy meningjite virale”, njoftoi  Vishaj.

Infektologu Vishaj deklaroi se aktualisht në klinik janë duke u trajtuar pesë pacientë dhe gjendja e tyre është e stabile.

Ai ka treguar se në vitin 2019 me sëmundjen e meningjitit kanë qenë të prekur 128 persona, prej tyre 40 pacientë kanë qenë të rritur kurse fëmijët kanë qenë ata më të atakuar me këtë sëmundje dhe numri i tyre përket shifrën 88.

“Ecuria e sëmundjes së meningjitit është e ndryshme dhe varion varësisht nga gjendja e organizmit, varësisht nga shkaktari që e shkakton meningjitin dhe nga koha kur vjen. Për fat të mirë këtë muajin e fundit nuk kemi pasur forma që kanë përfunduar letalisht… Aktualisht i kemi dy pacientë  në repartin e  të rriturve dhe tre pacientë i kemi duke u trajtuar në repartin pediatrik… Gjendja e tyre është përgjithësisht stabile, janë duke marrë terapinë sipas protokolleve të aprovuara dhe gjendja e tyre e përgjithshme është e mirë”, u shpreh infektologu i Infektives.

Mjeku i Klinikës Infektive derisa i ka treguar disa nga simptomat e kësaj sëmundje ka njoftuar se moshat më të prekura zakonisht janë fëmijët.

“Shenjat e para klinike janë zakonisht lodhja, është humbja e oreksit, vjellje, pastaj disa pacientë ndjejnë kokë dhimbje, dhe herë pas here kanë frikë nga drita. Të gjitha këto simptoma kur janë prezentë pacientët duhet të vijnë në Klinikën Infektive dhe ne më pastaj të procedojmë me procedura diagnostike…Meningjiti nuk njeh moshë ai mund të paraqitet që nga lindja prej neonatursit deri tek moshat e shtyra, mosha nuk është ndonjë parametër, por zakonisht format virale moshat fëmijërore  janë më shumë të shpeshta, kurse tek format e rritshme forma bakteriale është më e shpeshtë”, tha ai.

Infektologu Arben Vishaj ka apeluar për shtim të kujdesit gjatë këtyre ditëve duke mos frekuentuar vende ku ka shumë njerëz pasi infeksioni i cipave trurore shpërndahet edhe përmes teshtitjes dhe kollitjes.

Meningjiti ka prekur edhe vendet e rajonit, madje në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut ka pasur edhe viktima.