“Tri kushtet e rëndësishme për arritjen e marrëveshjes Kosovë-Serbi”

“Tri kushtet e rëndësishme për arritjen e marrëveshjes Kosovë-Serbi”

Ish -komandanti i forcave tokësore amerikane në Evropë, gjenerali Ben Hodges, ka thënë se është rëndësishme që Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian të vazhdojnë të punojnë së bashku dhe t’i kushtojnë vëmendje të vazhdueshme rajonit të Ballkanit Perëndimor. Ai ka përmendur disa kushte që sipas tij do ta reflektojnë marrëveshjen Kosovë-Serbi.

Një nga çështjet kryesore në agjendën transatlantike është mosmarrëveshja në dukje e pazgjidhur midis Serbisë dhe Kosovës, tha Hodges.

Pas marrëveshjes ekonomike ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, sipas tij mund të arrihet një marrëveshje përfundimtare ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, njofton Insajderi.

Hodges ka treguar sipas tij tri kushte që ai i konsideron të rëndësishme në mënyrë që të arrihet marrëveshja:

“Së pari, që Uashingtoni duhet të jetë vazhdimisht, dhe jo i angazhuar herë pas here në atë çështje. Kjo nënkupton më tej jo vetëm lëvizje të rëndësishme diplomatike, por edhe projekte të spikatura ekonomike. Së dyti, ky proces duhet të kryhet në bashkëpunim me miqtë dhe aleatët tanë. Personalisht, shpresoj që në planin afatgjatë të punojmë më ngushtë me miqtë tanë evropianë. Së treti, marrëveshja konkrete e fundit në Shtëpinë e Bardhë përfaqëson një hap përpara, por jo fundin e mosmarrëveshjes midis Serbisë dhe Kosovës. Alsoshtë gjithashtu e nevojshme që Serbia dhe Bashkimi Evropian të arrijnë kriteret e rëna dakord reciprokisht. Serbisë, meqë ra fjala, i takon të përmbushë ato që pret Evropa “, tha ai. /Insajderi.com