Vajza që u abuzua nga babi – avokati kërkon të arrestohet edhe nëna

Vajza që u abuzua nga babi – avokati kërkon të arrestohet edhe nëna

Hetimet për vajzën e mitur që abuzohej prej 3 vitesh nga babai i saj janë në rrugën e gabuar.

Pas denoncimit në Fiks Fare, policia njoftoi arrestimin e 48 vjeçarit për dyshimin e kryerjes se veprës penale “Marrëdhënie seksuale ose homoseksuale me persona në gjini ose nën kujdestari” që dënohet me burgim gjer në 7 vjet. Por kjo komunikatë e policisë është e gabuar, bazuar në faktet që solli emisioni investigativ në Top Channel, tregon avokati Isuf Shehu.

“Nuk jemi përballë faktit të një vepre penale sic është ajo e parashikuar në nenin 106 të kodit penal që janë marrëdhëniet seksuale ose hemoseksuale me personat në gjini ose në kujdestari por jemi përballë veprës penale të kryerjes së marrëdhënieve me dhunë me të mitur nga mosha 14 deri në 18 , në mënyrë të përsëritur dhe dënimi për këtë vepër penale është i konsiderueshëm shkon nga 10 deri në 20 vjet burg”, ka thënë avokati Isuf Shehu.

Edhe pse para publikimit në media, vajza mori guximin për të kallëzuar ngjarjen, oficerët e policisë jo vetëm lajmëruan autorin e krimit seksual, por e rënduan edhe më tepër situatën duke i kërkuar viktimës prova, punën që duhet të bëjnë ata vetë.

“Këtu besueshmëria tek institucionet publike dhe sidomos te institucionet që duhet të garantojnë rendin dhe sigurojnë ulet ndjeshëm, që do të thotë ne nuk kemi përse t’I drejtohemi policisë në një situatë të caktuar por duhet t’i drejtohemi Fiks Fare apo një emisioni tjetër investigativ sepse në të vërtetë këto institucione tradhtojnë realisht viktimën, tradhtojnë personin e dëmtuar duke i treguar autorit të veprës se çfarë ka kallëzuar viktima”, ka shtuar avokati.

Për këtë arsye, në pranga nuk duhet vënë vetëm babai.

“Këtu duhet të ishte arrestuar dhe oficeri I policisë këtu duhet të ishte arrestuar edhe nëna si bashkëpunëtore në veprën penale, fakti që ajo ka ditur, që ska bërë detyrën e saj si prind. Jo vetëm që ska kallëzuar por ajo me heshtjen e saj ka qenë një bashkëpunëtore e plotë në këtë rast”, është shprehur Shehu.

Teksa të paktë janë njerëzit në vendin tonë që i njohin të drejtat apo qoftë dhe detyrimet e tyre, në mungesë të një strategjie edukimi si dhe pasjes së frikës ndaj paragjykimit po ‘vriten familjet shqiptare.

“Mentaliteti dhe kultura që ne kemi, për këtë arsye ngjarjet mbeten të fshehura. Me synimin që ajo të dalë nuse nga shtëpia , të jetë nënë në të ardhmen dhe gjithçka I ka ndodhur përsa I përket virgjërisë së saj, raportit seksual të mbetet intim dhe pa u deklaruar”, ka thënë psikologia, Anxhela Peza.