Vrasja e Ivanoviqit – Ndërkombëtarët e shohin si opsion dorëheqjen e udhëheqësve

Vrasja e Ivanoviqit – Ndërkombëtarët e shohin si opsion dorëheqjen e udhëheqësve

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, në një raport të rregullt në Këshillin e Sigurisë ka folur rreth situatës së fundit në Kosovës. Ai ka folur për vrasjen e liderit të Iniciativës Qytetare, “Lira, Demokracia, Drejtësia”, Oliver Ivanoviq.

Guterres thotë se vrasja e Ivanoviqit ka shkaktuar mjaftë tronditje dhe zemërim si në Kosovë ashtu edhe në rajon, duke shtuar se zbulimi i shpejtë i atyre që janë përgjegjës për vrasjen e tij dhe sjellja e tyre para drejtësisë është shumë e rëndësishme për ruajtjen dhe qëndrueshmërin e paqes në Kosovë, raporton Insajderi.

“Unë e mirëpres dorëheqjen e udhëheqësve politikë pas këtij krimi “frikacak” dhe vendosmërisë së Beogradit dhe Prishtinës për të bashkëpunuar dhe parandaluar tensionin e tensioneve politike”, tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së në një raport në Këshillin e Sigurimit.

Raporti shton se OKB vazhdon të mbështesë përpjekjet e Bashkimit Evropian për të promovuar paqen, prosperitetin dhe stabilitetin në Kosovë dhe u kërkon udhëheqësve politikë në Beograd dhe Prishtinë të vazhdojnë zbatimin e marrëveshjeve të arritura gjatë dialogut të Brukselit.

Guteres vuri në dukje se nuk kishte progres në krijimin e Komunitetit të Komunave Serbe në periudhën e mbuluar nga raporti.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së vuri në dukje se në korrik 2017, 498 persona vullnetarisht u kthyen në Kosovë, duke shtuar se ajo ishte numri më i ulët që nga viti 2000.

Sesioni i Këshillit të Sigurimit mbi situatën në Kosovë është planifikuar për në 7 shkurt. /Insajderi.com