Zviceranët mashtrohen më shumë se evropianët në internet

Zviceranët mashtrohen më shumë se evropianët në internet

Qytetarët zviceranë bien viktima të mashtrimeve në internet më lehtë se evropianët e tjerë, veçanërisht përmes rrjeteve sociale, zbulon një studim i ri

Vitin e kaluar, 4% e popullsisë zvicerane (gjithsej 8.5 milionë) raportuan se ishin viktimë e mashtrimit në internet të kartave të kreditit gjatë 12 muajve të mëparshëm. Një përqindje e ngjashme pretendohet të ketë humbur dokumente, pasi është infektuar nga një virus kompjuterik, përcjell albinfo.ch.

 

Këto shifra janë mbi mesataren evropiane prej 3% për të dy rastet, sipas një raporti të Zyrës Federale të Statistikave (FSO).

 

Kërcënimet më serioze që prekin përdoruesit në internet zviceranë janë llogaritë e postës elektronike dhe mediave sociale që janë hackuar, sulmet në internet, vjedhjet e identitetit dhe mashtrimi i kartave të kreditit, njoftoi FSO.

Shifrat e larta shpjegohen pjesërisht nga numri i njerëzve në internet në Zvicër vitin e kaluar, 93% nën-55 vjeç.

Përdoruesit e internetit gjithashtu po kalojnë më shumë kohë në internet: dy të tretat e popullatës hyjnë më shumë se pesë orë në javë.

FSO tha që frekuenca e incidenteve të krimit në internet të raportuara në Zvicër ishte e krahasueshme me nivelet e vërejtura në Danimarkë, ku përdorimi i internetit ishte i ngjashëm.

Në përgjithësi, sa më shpesh njerëzit përdorin telefonat dhe kompjuterët e tyre për të bërë blerje në internet, ka më shumë të ngjarë që njerëzit të bien viktima të mashtrimit, tha FSO, përcjell tutje albinfo.ch.

Shifrat e mashtrimit të kartave të kreditit ishin më të larta për banorët në Britani (7% të popullsisë), Danimarkë (6%), Francë (5%) dhe Norvegji (4%), ndërsa Portugalia, Gjermania dhe Irlanda ishin më të ultat, sipas Eurostat.

Statistikat evropiane zbulojnë se mesatarisht banorët e Zvicrës janë më pak aktivë se evropianët e tjerë në mediat sociale, por preken më shumë nga keqpërdorimi i të dhënave personale.