18 janar, “e hëna blu”: Gjithë çka duhet të dini për “ditën më depresive të vitit”

18 janar, “e hëna blu”: Gjithë çka duhet të dini për “ditën më depresive të vitit”

E hëna blu është emri që i është dhënë një dite në janar që pretendohet të jetë dita më depresive e vitit.

Zakonisht është e hëna e tretë e muajit dhe ky vit bie të hënën, 18 janar, shkruan The Independent, transmeton Insajderi.

Teoria thotë se kjo është koha e vitit kur ne të gjithë kemi të ftohtë, jemi të thyer dhe të mbushur me faj që rezolutat e vitit tonë të ri për të nisur palestrën, për të pirë më pak alkool dhe për të punuar më shumë nuk zgjatën as një muaj.

Dhe sigurisht në vitin 2021, krahas të gjitha vështirësive po përballemi edhe me një pandemi globale.

Si erdhi koncepti për “të hënën blu”?

Koncepti u krijua fillimisht në vitin 2004 nga psikologu Cliff Arnall. Ai doli me një “formulë” për mërzinë e janarit pasi iu kërkua ta bënte këtë nga firma e udhëtimit “Sky Travel”, i cili më pas përdori frazën në një njoftim për shtyp për të promovuar ofertat e tyre të dimrit.

Ai mori parasysh një numër faktorësh që mund të kontribuojnë në disponimin e ulët me formulën e mëposhtme.

  • W = moti
  • D = borxhi
  • d = paga mujore
  • T = periudha pas Krishtlindjes
  • Q = kohë që nga dështimi i rezolutave të vitit tonë të ri
  • M = nivele të ulëta motivuese
  • Na = ndjenja e një nevoje për të ndërmarrë ndonjë veprim

Arnall që atëherë ka rrëfyer se formula është në thelb pseudoshkencë dhe i ka nxitur njerëzit të “hedhin poshtë tërë nocionin” e së hënës blu.

“Fillimisht më kërkuan të dilja me atë që mendoja se ishte dita më e mirë për të rezervuar një pushim veror, por kur fillova të mendoj për motivet e rezervimit të një pushimi, duke reflektuar në ato që mijëra më kishin thënë gjatë menaxhimit të stresit ose punëtorive të lumturisë, kishte këta faktorë që treguan të hënën e tretë në janar si veçanërisht dëshpëruese”, tha ai për The Daily Telegraph në vitin 2013 duke e përshkruar të hënën blu si një profeci të vetë-përmbushjes.

Por kjo nuk ka ndalur firmat e marketingut të manipulojnë konceptin dhe ta përdorin atë si një mundësi të artë të shitjes, duke u mundësuar atyre që të përfitojnë nga supozimi se të gjithë janë në mjerim në këtë ditë specifike dhe prandaj janë të prekshëm nga reklamat. /Insajderi.com