A do të funksionojë vaksina anti-COVID në mutacionet e reja të virusit?

Burimi i fotografisë: Joseph Prezioso/Getty Images

Nuk është për t’u habitur, fjalët “mutacione COVID-19” zgjojnë shqetësim. Ne kemi ndjerë pasojat shumë reale të pandemisë së Coronavirusit dhe përhapja e vaksinave solli një shpresë. Por a do të funksionojnë vaksinat kundër varianteve të reja?

Lajmi i mirë: Ekspertët besojnë se po. Shumë mbeten me shpresë se vaksina COVID do të ndihmojë trupat tanë të prodhojnë një përgjigje të dobishme imune kundër mutacioneve të reja të virusit SARS-Cov-2 (virusi që shkakton COVID-19), shkruan Huffington Post, transmeton Insajderi.

“Pritshmëritë janë se vaksina do të sigurojë ende një mbrojtje”, tha Deborah Fuller, një profesore në departamentin e mikrobiologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit.

“Nëse merrni një mutacion të caktuar, është e mundur që niveli i efikasitetit mund të bjerë pak”, vazhdoi Fuller. “Por me disa prej këtyre vaksinave që janë mbi 90% të efektshmërisë, pritja është që – në një skenar më të keq me disa prej këtyre mutacioneve – mund të thuhet rënie për të thënë 85% efektivitet, i cili është ende shumë efektiv”.

Kërkimet sugjerojnë që vaksina Pfizer është efektive kundër llojeve të reja, më ngjitëse që kemi parë të shfaqen javët e fundit.

Ende po mblidhen të dhëna për këtë për vaksinën Moderna, por kompania pret që ajo të mbrojë edhe kundër varianteve të reja. /Insajderi.com