A ndjeni ankth kur harroni telefonin në shtëpi?

A ndjeni ankth kur harroni telefonin në shtëpi?

A keni dalë ndonjëherë nga shtëpia vetëm për të kuptuar që keni harruar telefonin tuaj? A e keni ndjerë të nevojshme të ktheheni menjëherë në shtëpi për ta marrë atë?

Nëse jeni ndjerë ndonjëherë i shqetësuar ose panik në lidhje me faktin se nuk e keni telefonin me vete, atëherë nuk jeni vetëm.

Në fakt, këto ndjenja janë aq të zakonshme sa ka edhe një fjalë për të: “nomofobia”, njofton Insajderi.

Çfarë është nomofobia?

Sipas Niranjan S. Karnik, MD, PhD, profesor i psikiatrisë në Kolegjin Mjekësor Rush, nomofobia është një term relativisht i ri që u krijua rreth 10 vjet më parë.

Është përdorur për të përshkruar një sërë simptomash dhe përvojash që njerëzit i ndiejnë kur janë larg nga telefoni i tyre celular, thotë Karnik.

Nomofobia karakterizohet nga simptoma të tilla si ankthi, shqetësimi ose shqetësimi i përgjithshëm.

Nuk është një pjesë e Manualit Diagnostik dhe Statistikor më të fundit të Çrregullimeve Mendore (DSM-5), kështu që nuk është një diagnozë zyrtare, thotë ai.

Është thjesht një përshkrim i një fenomeni të njohur.

Karnik thotë se është e paqartë pse njerëzit e përjetojnë këtë ndjenjë.

“Studiuesit besojnë se ky ankth buron nga frika e izolimit, mungesa e komunikimit dhe ndjesia për të mos qenë pjesë e një rrjeti social,” tha ai.

“Është disi kontradiktore, sepse njerëzit madje mund t’i kenë këto ndjenja kur janë në prani të njerëzve të tjerë. Duket se është pjesërisht rezultat i njerëzve që vendosin një vlerë të lartë në lidhjet e tyre me njerëzit përmes pajisjeve të tyre,” tha Karnik. /Insajderi.com