Bimët kanë një orar gjumi sikurse njerëzit

Bimët kanë një orar gjumi sikurse njerëzit

Ato tetë orë gjumë që synojmë të bëjmë çdo natë janë ato që na ndihmojnë të zgjohemi me energjinë që na duhet për çdo ditë. Siç rezulton, bimët bëjnë të njëjtën gjë. Sipas hulumtimit të ri të botuar në revistën PNAS, një ekip shkencëtarësh zbuloi se bimët i japin vetes një rutinë të rreptë gjatë natës, kështu që ata kanë energji të mjaftueshme për të zgjatur gjatë gjithë natës, raporton Daily Mail, transmeton Insajderi.

Në thelb, bimët gjurmojnë kur lind dhe perëndon dielli, i quajtur zyrtarisht ritëm cirkadian, për të ditur se kur është koha të fillojnë të ruajnë burimet e tyre.

Studiuesit shqyrtuan gjenet e lules arabidopsis, e cila është nga speciet e bimëve të sinapit, për studimin. Ata zbuluan se, ashtu si njerëzit, këto bimë kanë një ritëm cirkadian që u tregon kur është koha për gjumë dhe ata kanë një sinjal metabolik që i bën të ditur se kur duhet të pushojnë për në mbrëmje.

Profesori Ian Graham, nga Universiteti i Jorkut, gjithashtu vuri në dukje se përbërja kimike superoksid, e cila është një molekulë që kontrollon aktivitetin metabolik, luan një rol të rëndësishëm në mënyrën se si bimët ruajnë energjinë e tyre. /Insajderi.com