Çfarë bëjnë njerëzit me fat që të tjerët nuk bëjnë?

Çfarë bëjnë njerëzit me fat që të tjerët nuk bëjnë?

Askush prej nesh nuk është me fat gjatë gjithë kohës, por nuk ka dyshim se disa njerëz priren të jenë më fatlumë se të tjerët. Ju mund të thoni, nuk është e drejtë. Ose mund të analizoni mënyrën se si ata e shikojnë jetën dhe të pyesni veten nëse kjo mënyrë se si ata e shohin botën po i ndihmon në fatin e mirë.

E vërteta është se njerëzit me fat nuk janë me fat, vetëm sepse – ata janë me fat për shkak të mendësisë që sjellin në jetë.

Një mendësi që e pranon fatin e keq si të pashmangshëm, por fat të mirë, si diçka që krijojmë me punë të palodhur, guxim dhe optimizëm, njofton Insajderi.

Siç shkroi dikur, Martin Seligman, themeluesi i psikologjisë pozitive, “Optimistët durojnë të njëjtën stuhi në jetë si pesimistët. Por ata i kalojnë ato më mirë dhe dalin prej tyre më mirë”.

Ju mund të mos jeni në gjendje të kontrolloni ekonominë, motin, tregun e aksioneve ose universin, por hulumtimet tregojnë se ju mund të krijoni fatin tuaj të mirë.

Njerëzit me fat i besojnë intuitës së tyre.

Shumë shpesh mbështetemi vetëm në logjikën e trurit të majtë. Ka të bëjë me akordimin në atë sens ‘të gjashtë’. Siç tregon hulumtimi, kur bëhet fjalë për vendime vërtet të mëdha në jetë, analizimi i gjërave në të vërtetë mund të ulë shanset për të marrë vendimin më të mirë. Studimet kanë zbuluar se truri juaj dallon modele delikate, komplekse që shkojnë përtej të kuptuarit e vetëdijshëm.

Ata ndërmarrin rreziqe

Fati në jetë për njerëzit pothuajse gjithmonë rrjedhin nga veprimet e guximshme; nga marrja e një rreziku. Ata nuk janë aspak fatlum. Ato janë rezultat i një veprimi të guximshëm; duke u ngritur mbi aversionin tonë të lindur ndaj rrezikut që lidhet me ADN-në tonë.

Kjo është, ne jemi programuar të përqendrohemi më shumë në atë që duhet të humbasim sesa në atë që duhet të fitojmë. Të vepruarit në bashkëpunim me këtë është paaftësia jonë për të parashikuar me saktësi koston e mosveprimit. Kjo shpjegon pse kaq shumë njerëz rrinë me situata të mjerueshme në vend se të futen në të panjohurën.

Shohin gotën gjysmë të mbushur

Një pengesë për një person mund të jetë një mundësi e mrekullueshme për një tjetër. Nuk ka të bëjë me atë që ndodh, por si e interpretoni atë dhe mundësinë që gjeni në të.

Siç shkroi Napoleon Hill dikur, “Në çdo fatkeqësi është fara e një përfitimi të barabartë ose më të madh”.

Kur vendosni të kërkoni mundësi në fatkeqësitë tuaja, ju jeni të garantuar se do t’i gjeni. Nëse nuk mundeni, kërkoni më shumë.

Ata shohin dështimin si të pashmangshëm

Askush nuk është me fat gjatë gjithë kohës. Të gjithë kemi pengesa. Të gjithë kemi zhgënjime. Ne të gjithë kemi planet tona që herë pas here dështojnë.

Por njerëzit që ne shpesh i mendojmë si me fat nuk lejojnë që fati i keq t’i ndalojë ata të përpiqen të krijojnë më shumë fat të mirë.

“Pritjet e mëdha të njerëzve me fat i motivojnë ata të këmbëngulin”, edhe kur nuk kanë sukses, thotë psikologu Richard Wiseman.

Fat të mirë! Jo se ju nevojitet, pasi mund ta krijoni vetë. /Insajderi.com

Burimi: Forbes