Çfarë ju bën që të flisni në gjumë?

Çfarë ju bën që të flisni në gjumë?

Të flasësh në gjumë pa qenë i vetëdijshëm për të është shumë e zakonshme. Studimet kanë zbuluar se deri në 66% e njerëzve kanë përjetuar episode të gjumit duke folur në një moment të jetës së tyre.

Dhe megjithëse të folurit në gjumë është zakonisht i padëmshëm dhe nuk kërkon ndonjë trajtim mjekësor, kjo mund të shqetësojë partnerin tuaj ose t’u çrregullojë atyre ciklin e gjumit.

Një nga faktorët pse në flasim në gjumë është gjenetika.

Ekspertët nuk mund të përmendin arsyen e saktë pse njerëzit flasin në gjumë. Studimet mjekësore kanë treguar se mund të zhvillohet në familje. Studimet në Finlandë dhe Japoni kanë zbuluar se binjakët shpesh përjetojnë biseda në gjumë, të cilat mund të ndodhin bashkë me ecjen në gjumë dhe ëndrrat e këqija. Disa studiues sugjerojnë që prindërit që flasin gjatë gjumit kanë më shumë të ngjarë të kenë fëmijë që flasin.

Mungesa e gjumit.

Çdokush mund të murmurisë në gjumin e tij, por disa faktorë, veçanërisht privimi nga gjumi, mund të çojnë në bisedë gjumi. Ekspertët mjekësorë besojnë se shumica e njerëzve flasin kur janë të stresuar ose të privuar nga gjumi. Kur nuk pushojmë mjaftueshëm, kjo mund të ndikojë në trurin tonë dhe të ndikojë në cilësinë e gjumit tonë.

Çrregullimet e gjumit.

Fjala e gjumit në vetvete është një çrregullim i gjumit i njohur si somniloki. Mund t’i ndodhë çdokujt në çdo kohë, por personat me çrregullime të tjera të gjumit kanë një rrezik në rritje për të shqetësuar shokët e tyre të shtratit me ndonjë muhabet. Mjekët besojnë se ekziston një lidhje midis somnilokisë, ecjes në gjumë dhe maktheve.

Nëse po merrni disa ilaçe të caktuara.

Ka shumë ilaçe që mund të prishin gjumin si efekt anësor. Medikamentet që mund të çojnë në disa sjellje të gjumit, duke përfshirë të folurit në gjumë, zakonisht ndikojnë në kontrollin e muskujve gjatë gjumit. Kur toni i muskujve rritet, kjo mund të çojë në shkelma, grushte, kërcime nga shtrati dhe biseda. Disa ilaçe të përdorura zakonisht, si antidepresantë të caktuar, mund t’ju bëjnë të flisni gjatë gjumit tuaj. /Insajderi.com

Burimi: Bright Side