Çfarë të bëjmë kur makina jonë përmbytet nga reshjet?

Çfarë të bëjmë kur makina jonë përmbytet nga reshjet?

Vërshimet që kanë përfshirë disa pjesë të Kosovës si pasojë e reshjeve të vazhdueshme të shiut e borës, kanë shkaktuar dëme të mëdha, njofton Insajderi.

Në mesin e lokaleve, shtëpive e podrumeve të përmbytura, u panë edhe shumë makina që ‘notonin’ në ujë.

A do të thotë kjo se makina juaj është shkatërruar? Çfarë duhet bërë në këto raste kur gjeni makinën e përmbytur nga uji pas reshjeve të rrëmbyeshme?

Është një keqkuptim i zakonshëm që makinat janë rezistente ndaj ujit dhe ndërsa funksionojnë në mënyrë të shkëlqyeshme me një shi të lehtë, përmbytjet janë një çështje krejt tjetër!

Siç mund ta imagjinoni, uji dhe metali nuk përzihen shumë mirë. Rezultatet e të cilave janë zakonisht janë ndryshk dhe erë të keqe dhe një motor i dëmtuar në situata të caktuara.

Sipas Cars24, në rast se gjeni makinën tuaj të përmbytur ose motori refuzon të ndizet, ekzistojnë tre hapa kryesorë që duhet të ndërmerrni para se të bëni ndonjë gjë tjetër.

Mos u përpiqni të ri-ndizni makinën.

Kjo nuk mund të theksohet më shumë! Uji mund të dëmtojë çdo përbërës të vetëm brenda një makine duke përfshirë motorin dhe transmisionin. Nëse përpiqeni të ndizni makinën, më shumë ujë hyn në motor, problemi vetëm sa shkon e përkeqësohet.

Kur uji dëmton motorin dhe pistonët nuk ngjeshën ose lëvizin siç duhet normalisht, quhet “hidrolok” dhe është shumë e zakonshme në makinat e përmbytura.

Nëse makina juaj është e mbyllur në hidro, kostoja e riparimeve të jetë jashtëzakonisht e lartë dhe në raste të rënda, makina mund të shkatërrohet plotësisht.

Hiqni ujin shpejt.

Sa më gjatë që e lini makinën tuaj në ujë, aq më shumë dëme mund të shkaktojë. Instalimet elektrike dhe përbërësit mekanikë janë gjërat e para që mund të dëmtohen, kështu që do të duhet të reagoni shpejt.

Nëse gjeni pellgje me ujë në makinën tuaj, do t’ju duhet t’i hiqni qafe ato sa më shpejt të jetë e mundur.

Ventiloni makinën.

Pasi të keni hequr me sukses grumbullimin e ujit nga kabina dhe vendet e tjera në makinë, do t’ju duhet të punoni po aq shpejt për të tharë zonat e prekura. Nëse ka dritë të mjaftueshme të diellit afër vendit ku është parkuar makina juaj, thjesht hapni dritaret, hapni të gjitha dyert dhe lini që nxehtësia nga dielli të bëjë magjinë e saj.

Nëse nuk ka dritë të mjaftueshme të diellit, mund ta parkoni makinën tuaj në një hapësirë të hapur dhe të përdorni tharëse për zonat e lagura.

Nëse makina juaj nuk është përmbytur rëndë, por kabina ka mbetur e lagur, mund të përdorni ngrohësit në makinën tuaj për të tharë ambientet e brendshme shpejt – por së pari sigurohuni që motori të mos jetë dëmtuar. /Insajderi.com