Cila kategori njerëzish është më e rrezikuara nga “COVID-i i gjatë”?

Cila kategori njerëzish është më e rrezikuara nga “COVID-i i gjatë”?

Dhjetëra miliona njerëz janë infektuar dhe i mbijetuan COVID-19. Fatmirësisht, shumë të mbijetuar kthehen në shëndetin normal brenda dy javësh pasi janë sëmurur, por për disa të mbijetuar të COVID-19 simptomat mund të vazhdojnë për muaj, shkruan The Conversation, transmeton Insajderi.

Këta të mbijetuar ndonjëherë quhen transportues të gjatë, dhe procesi i sëmundjes quhet “COVID i gjatë” ose sindromi COVID-19 post-akut. Transportues i gjatë është kushdo që ka simptoma të vazhdueshme pas një periudhe fillestare të COVID-19.

Studime të shumta gjatë muajve të fundit kanë treguar se rreth 1 në 3 persona me COVID-19 do të kenë simptoma që zgjasin më shumë se dy javët tipike. Këto simptoma prekin jo vetëm njerëzit që ishin shumë të sëmurë dhe të shtruar në spital me COVID-19, por edhe ata me raste më të lehta.

Shumë të sëmurë afatgjatë përjetojnë të njëjtat simptoma që kishin gjatë luftës së tyre fillestare me COVID-19, të tilla si lodhja, dëmtimi njohës (ose mjegulla e trurit), vështirësi në frymëmarrje, dhimbje koke, vështirësi në ushtrim, depresion, vështirësi në gjumë dhe humbje të shijes ose të nuhaturit.

Disa transportues të gjatë zhvillojnë gjithashtu simptoma të reja. Këto mund të ndryshojnë shumë nga personi në person, dhe ka raporte për gjithçka, nga rënia e flokëve tek ritmet e shpejta të zemrës deri tek ankthi.

Pavarësisht simptomave të vazhdueshme, SARS-CoV-2 – vetë virusi – nuk është i dallueshëm në shumicën e transportuesve të gjatë. Dhe pa një infeksion aktiv, ata nuk mund ta përhapin virusin tek të tjerët.

Pacientët të cilët u shtruan në spital për COVID-19 kanë më shumë gjasa të kenë simptoma të vazhdueshme afatgjata. /Insajderi.com