Cilat ushqime nxisin një shpërthim të psoriazës?

Cilat ushqime nxisin një shpërthim të psoriazës?

Kur keni psoriazë, zvogëlimi i shkaktarëve është një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të gjendjes tuaj dhe shmangies së ndezjeve. Shpërthimet e psoriazës mund të shkaktohen nga një sërë shkaktarësh. Këto shkaktarë mund të përfshijnë mot të keq, stres të tepërt dhe ushqime të caktuara, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Me psoriazën, është e rëndësishme të shmangni ushqimet që mund të shkaktojnë inflamacion. Inflamacioni dhe reagimi i sistemit imunitar mund të çojë në një ndezje.

Mish i kuq dhe bylmeti

Mishi i kuq, qumështi dhe vezët përmbajnë një acid yndyror të pangopur të quajtur acid arakidonik. Studimet e kaluara kanë treguar që nënproduktet e acidit arakidonik mund të luajnë një rol në krijimin e lezioneve psoriatike.

Gluteni

Sëmundja celiake është një gjendje shëndetësore e karakterizuar nga një përgjigje autoimune ndaj glutenit të proteinave. Njerëzit me psoriazë kanë shënues të ndjeshmërinë ndaj glutenit. Nëse keni psoriazë dhe një ndjeshmëri ndaj glutenit, është e rëndësishme të hiqni dorë nga ushqime që përmbajnë gluten.

Ushqime të përpunuara

 

Ngrënia e shumë ushqimeve të përpunuara, me shumë kalori mund të çojë në mbipeshë, sindromën metabolike dhe një sërë gjendjesh shëndetësore kronike. Disa kushte të tilla si këto shkaktojnë inflamacion kronik në trup, i cili mund të lidhet me shpërthimet e psoriazës.

Alkooli

Ndezjet autoimune janë të lidhura me shëndetin e sistemit imunitar. Alkooli besohet të jetë shkas i psoriazës për shkak të efekteve të tij përçarëse në rrugët e ndryshme të sistemit imunitar. Nëse keni psoriazë, mund të jetë më mirë të pini alkool në masë shumë të moderuar. /Insajderi.com