Çka janë ato puçrrat e bardha që shfaqen rreth syve tuaj?

Çka janë ato puçrrat e bardha që shfaqen rreth syve tuaj?

Është e zakonshme që puçrrat e bardha të shfaqen në lëkurën e fytyrës tuaj, veçanërisht rreth syve tuaj. Disa njerëz i gabojnë këto me puçrra. Sidoqoftë, përbërja e tyre është e ndryshme dhe ato duhet të trajtohen ndryshe, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

Emri mund të mos tingëllojë i njohur, por ato njolla të bardha për të cilat po flasim u referohet si cista milia. Kur shfaqen në një numër të madh, ato thjesht quhen milia. Këto rritje të vogla të lëkurës mund të shfaqen tek njerëzit e çdo etnie ose moshe, por ato janë veçanërisht të zakonshme tek foshnjat e porsalindura.

Këto cista shfaqen kur keratina (një proteinë) grumbullohet nën lëkurë (dermë). Shumicën e kohës, ato janë të bardha, por gjithashtu mund të kenë ngjyrë të verdhë dhe të kenë diametër nga 1 deri në 2 milimetra. Në fakt, ato shfaqen deri në 50% të të porsalindurve dhe zakonisht gjenden në ballë, faqe, hundë dhe mjekër. Sidoqoftë, ato thjesht mund të shfaqen në pjesën e sipërme të bustit dhe në gjymtyrët e foshnjës.

Në përgjithësi, këto gunga nuk shkaktojnë dhimbje, por ka njerëz që mund të vuajnë nga skuqje të lëkurës dhe acarim, kryesisht për shkak të fërkimit midis milia dhe llojeve të caktuara të pëlhurave të ashpra.

Në shumicën e rasteve, milia nuk është serioze dhe do të zhduket vetvetiu për disa muaj. Sado joshëse mund të duket, të përpiqesh t’i heqësh vetë është në të vërtetë një ide e keqe.

Nëse përpiqeni t’i hapni duke i shtrydhur, do të zhgënjeheni kur të kuptoni se kjo nuk funksionon dhe se do të mbeteni me një fytyrë e kuqe dhe të irrituar. /Insajderi.com