Çka shkakton pigmentimin e lëkurës?

Çka shkakton pigmentimin e lëkurës?

Nëse vini re se disa copëza të lëkurës tuaj janë më të errëta se toni i lëkurës tuaj normale, mund të ketë disa arsye për këtë.

Mund të shkaktohet nga një gjendje mjekësore që duhet të trajtohet. Për fat të mirë, nuk është gjithmonë kështu. Ky pigmentim mund të jetë absolutisht i padëmshëm dhe asgjë për tu shqetësuar. Sidoqoftë, është gjithmonë më mirë të konsultoheni me mjekun tuaj për t’u siguruar që nuk ka asgjë serioze që po ndodh, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

Ekzistojnë disa lloje të pigmentimit të padëmshëm.

Melasma është më e zakonshme në mesin e grave, dhe besohet se shkaktohet nga ndryshimet hormonale. Këto ndryshime mund të ndodhin, për shembull, gjatë shtatzënisë ose nëse jeni duke marrë pilula kontraceptive. Në këtë rast, pigmentimi do të zhduket vetvetiu pasi të keni lindur ose të ndërprisni marrjen e pilulës. Stresi gjithashtu mund të shkaktojë melasmë.

Ngjyrosja zakonisht shfaqet në fytyrë, por mund të shfaqet edhe në pjesë të tjera të trupit. Nuk shkakton ndonjë dëm. Sidoqoftë, mund të shihni një dermatolog nëse ndiheni të vetëdijshëm për këtë dhe ata do t’ju tregojnë se si mund të trajtohet.

Njollat e mëlçisë zakonisht shfaqen tek njerëzit që janë mbi 40 vjeç. Njollat e errëta mund të shfaqen pothuajse kudo në trup nëse kaloni shumë kohë në diell, por ato janë të padëmshme. Ndodh sepse drita ultraviolet nga dielli ndikon në melatoninën, pigmentin që i jep ngjyrën e lëkurës tuaj dhe prodhohet më shpejt. Ndërsa plakeni, prodhimi i melatoninës gjithashtu fillon të rritet vetvetiu.

Hiperpigmentimi post-inflamator shkaktohet nga dëmtimi ose pezmatimi i lëkurës. Mund të shkaktohet nga puçrra ose djegie dhe do të zhduket vetë me kalimin e kohës. /Insajderi.com