Çka shkakton refluksin acidik (urthin) tek foshnjat?

Çka shkakton refluksin acidik (urthin) tek foshnjat?

Pështymja është shumë e zakonshme tek foshnjat, pasi ndoshta e dini nëse jeni prind i një të vogli. Dhe shumicën e kohës, nuk është një problem i madh.

Refluksi i acidit ndodh kur përmbajtja e stomakut rrjedh përsëri në ezofag. Kjo është shumë e zakonshme tek foshnjat dhe më shpesh ndodh pas një ushqyerje, njofton Health Line, transmeton Insajderi.

Megjithëse shkaku i saktë është i panjohur, ka disa faktorë që mund të kontribuojnë në urth. Ja çfarë dimë:

Sfinkteri i poshtëm ezofageal i papjekur (LES)

Sfinkteri i poshtëm i ezofagut është një unazë e muskujve në pjesën e poshtme të ezofagut të foshnjës që hapet për të lejuar ushqimin në stomak dhe mbyllet për ta mbajtur atë aty.

Ky muskul mund të mos jetë pjekur plotësisht tek fëmija juaj, veçanërisht nëse janë të parakohshëm. Kur ai hapet, përmbajtja e stomakut mund të rrjedhë përsëri në ezofag, duke bërë që foshnja të pështyjë ose të vjellë. Siç mund ta imagjinoni, mund të shkaktojë siklet.

Dieta

Ndryshimi i ushqimeve që foshnja ha mund të ndihmojë në zvogëlimin e shanseve të urthit. Dhe nëse e ushqeni me gji, ndryshimi i dietës tuaj mund ta ndihmojë fëmijën.

Disa studime kanë treguar se zvogëlimi i marrjes së qumështit dhe vezëve mund të ndihmojë, megjithëse nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar se sa ndikon kjo në gjendje.

Ushqime të caktuara mund të shkaktojnë refluks acidik, në varësi të moshës së foshnjës tuaj. Për shembull, agrumet dhe produktet e domates rrisin prodhimin e acidit në stomak.

Pozicioni gjatë ushqyerjes

Pozicionimi – veçanërisht gjatë dhe pas ushqimit – është një shkak shpesh i neglizhuar i urthit tek foshnjat.

Mbajtja e foshnjës në një pozicion vertikal ndërsa jeni duke e ushqyer atë dhe për 20 deri në 30 minuta më pas mund të zvogëlojë refluksin acidik.

Ushqyerja e tepërt

Ushqyerja e tepër e bebit tuaj mund të shkaktojë urth. Ushqyerja e foshnjës tuaj shumë shpesh mund të shkaktojë urth, po ashtu. Është më e zakonshme që foshnjat që ushqehen me shishe të ushqehen shumë, sesa foshnjat që ushqehen me gji.

Një furnizim i tepërt i ushqimit mund të ushtrojë shumë presion mbi LES, gjë që do të bëjë që foshnja juaj të pështyjë. Ai presioni i panevojshëm hiqet nga LES dhe refluksi zvogëlohet kur ushqeni fëmijën më pak me ushqim më shpesh. /Insajderi.com