Covid-19 mund të përhapet në fluturime të gjata në aeroplan, sipas dy studimeve të reja

Covid-19 mund të përhapet në fluturime të gjata në aeroplan, sipas dy studimeve të reja

Ndërsa industria e linjave ajrore ka reklamuar fluturimet si një aktivitet me rrezik të ulët gjatë pandemisë së Coronavirusit, dy studime të reja ndërkombëtare sugjerojnë fuqimisht që Covid-19 është i transmetueshëm në fluturimet e linjave ajrore me distanca të gjata, shkruan Forbes, transmeton Insajderi.

Studimi i parë, nga Instituti Kombëtar i Higjenës dhe Epidemiologjisë së Vietnamit, shfaqet në edicionin e nëntorit 2020 të revistës Emerging Infection Diseases.

“Megjithëse industria ndërkombëtare e fluturimeve ka gjykuar se rreziku për transmetimin gjatë fluturimit është shumë i ulët, fluturimet e gjata në veçanti janë bërë një çështje shqetësuese në rritje pasi shumë vende kanë filluar heqjen e kufizimeve të fluturimit pavarësisht transmetimit të vazhdueshëm të SARS-CoV-2”, shkruan studiuesit.

“Ne konkludojmë se rreziku për transmetimin në bord të SARS-CoV-2 gjatë fluturimeve të gjata është i vërtetë dhe ka potencialin të shkaktojë grupe të infektuara Covid-19 me madhësi të konsiderueshme, madje edhe në mjedise të klasit biznes me rregullime të gjera të ulëseve,” përfundoi ekipi hulumtues.

Një studim i dytë që shfaqet në të njëjtën çështje të Sëmundjeve Infektive në Zhvillim u krye nga shkencëtarë nga një grup shumë-kombëtar i institucioneve, duke përfshirë London School of Hygiene & Tropical Medicine, University of Hong Kong, dhe të tjerët.

“Rezultatet tona sugjerojnë fuqimisht transmetimin gjatë fluturimit të SARS-CoV-2. Rezultatet tona tregojnë se SARS-CoV-2 mund të transmetohet në aeroplanë. Për të parandaluar transmetimin e virusit gjatë udhëtimit, masat e kontrollit të infeksionit duhet të vazhdojnë”. /Insajderi.com