COVID-19: Vënia e një maske të përdorur është më e rrezikshme se mosvënia e maskës

COVID-19: Vënia e një maske të përdorur është më e rrezikshme se mosvënia e maskës

Një studim i ri ka zbuluar se vënia e një maske të përdorur mund të jetë më e rrezikshme sesa mos mbajtja e maskës kur bëhet fjalë për të shmangur COVID-19, shkruan New York Post, transmeton Insajderi.

Një maskë e re kirurgjikale me tre shtresa është 65 për qind efikase në filtrimin e grimcave në ajër – por kur përdoret, ky numër bie në 25 për qind, sipas studimit.

Studiuesit nga Universiteti i Massachusetts Lowell dhe Universiteti Baptist i Kalifornisë thonë se maskat ngadalësojnë rrjedhën e ajrit, duke i bërë njerëzit më të ndjeshëm ndaj frymëmarrjes në grimca – dhe një maskë e përdorur  e fytyrës nuk mund të filtrojë në mënyrë efektive pikat.

“Është e natyrshme të mendosh se mbajtja e një maske, pa marrë parasysh se është e re apo e vjetër, duhet të jetë gjithmonë më e mirë se asgjë”, tha autori Jinxiang Xi.

“Rezultatet tona tregojnë se ky besim është i vërtetë vetëm për grimcat më të mëdha se 5 mikrometra, por jo për grimcat e imëta më të vogla se 2.5 mikrometra”.

Studimi zbuloi se mbajtja e një maske ngadalëson ndjeshëm rrjedhën e ajrit, duke zvogëluar efikasitetin e maskës dhe duke e bërë një person më të ndjeshëm ndaj thithjes së aerosoleve në hundë – ku SARS-CoV-2 pëlqen të rri në pritë. /Insajderi.com