Dylli i veshëve mund të tregojë nivelin e stresit tuaj

Dylli i veshëve mund të tregojë nivelin e stresit tuaj

Dylli i veshit tuaj mund të jetë një dritare në shëndetin tuaj mendor, kanë sugjeruar studiuesit.

Një studim i 37 pjesëmarrësve ka treguar që ndërtimi i hormonit të stresit kortizol mund të matet nga sekrecionet vajore rreth kanalit të veshit.

Kjo mund të hapë derën për mënyra më të mira të diagnostikimit të gjendjeve psikiatrike përfshirë depresionin, sipas autorit kryesor Dr Andres Herane-Vives.

Ai gjithashtu ka zhvilluar një lloj të ri shtupë që nuk do të dëmtojë daullen e veshit.

Kortizoli njihet si hormoni juaj “fight or flight”. Kur dërgon sinjale alarmi në tru në përgjigje të stresit, ai mund të ndikojë pothuajse në çdo sistem në trup, nga sistemi imunitar te tretja dhe gjumi.

Por roli i tij në çrregullimet ku përfshihet ankthi dhe depresioni nuk është kuptuar plotësisht.

Dr Herane-Vives, një psikiatër në University College London Institute of Neuroscience Kognitive, dëshiron të kuptojë se çfarë mund të tregojë nivelet e ngritura ose të ulura të kortizolit.

Është ende herët, por ai shpreson që kjo përfundimisht mund ta ndihmojë atë të krijojë një “masë biologjike objektive” për kushtet psikiatrike.

Në teori, njerëzit me simptoma të shëndetit mendor mund të testohen nivelet e tyre të kortizolit, dhe kjo mund të ndihmojë më tej për diagnozën e tyre./Insajderi.com

BBC News