E vëreni këtë ndryshim në zërin tuaj kohët e fundit? Mund të nënkuptojë se keni mungesë të vitaminës B12

Vitamina B12 është një ‘lëndë djegëse’ thelbësore për trupin, duke furnizuar një numër procesesh të rëndësishme. Një shenjë treguese që ju mungon vitamina mund të shfaqet në zërin tuaj.

E vëreni këtë ndryshim në zërin tuaj kohët e fundit? Mund të nënkuptojë se keni mungesë të vitaminës B12

Vitamina B12 kryen dy role kritike në trup – ndihmon në mbajtjen e qelizave nervore dhe të gjakut të trupit të shëndetshëm dhe ndihmon në krijimin e ADN-së; materiali gjenetik në të gjitha qelizat.

Nuk është çudi që nivelet e ulëta të B12 mund të shkaktojnë keqfunksionimin e trupit. Simptomat e të cilave mund të shfaqen në zona të shumta të trupit, njofton Insajderi.

Një përmbledhje e botuar në revistën “Human Nutrition and Food Science” (Nutricioni Njerëzor dhe Shkenca e Ushqimit) dëshmon për ndikimin e saj të gjerë.

Rishikimi analizoi 89 raste të botuara të mungesës së B12 për të vëzhguar spektrin e simptomave.

Trembëdhjetë raste raportuan manifestime orale të mungesës së B12 në pacientë të moshës 19-88 vjeçare.

Një nga simptomat më të përhapura ishte glositi; një gjendje me të cilën gjuha pëson inflamacion dhe fryhet.

Një tjetër manifestim oral ishte ngjirja e zërit – një term i përgjithshëm që përshkruan ndryshimet anormale të zërit.

Nëse jeni i ngjirur, zëri juaj do të tingëllojë frymor, i rrëmbyeshëm ose i tendosur, ose do të jetë më i butë në vëllim ose më i ulët në lartësi.

Rishikimi gjithashtu vuri në dukje një numër “anomalish psikiatrike” të lidhura me mungesën e B12.

Këto përfshinin iluzione, nervozizëm, interes të zvogëluar dhe depresion.

Ekzistojnë dy shkaqe kryesore të mungesës së B12 – dieta dhe anemia e dëmshme.

Anemia e dëmshme është një gjendje autoimune që parandalon trupin të bëjë faktorë të brendshëm – një proteinë e bërë nga stomaku dhe e nevojshme për të thithur vitaminën B12 në zorrë.

Trajtimi për aneminë e mungesës së vitaminës B12 ose folateve varet nga ajo që e shkakton gjendjen.

Anemia e mungesës së vitaminës B12 zakonisht trajtohet me injeksione të vitaminës B12. /Insajderi.com

Burimi: Express.co.uk