E vërteta – neveritëse – prapa kafesë më të shtrenjtë në botë

E vërteta – neveritëse – prapa kafesë më të shtrenjtë në botë

Është kafeja më e shtrenjtë në botë dhe është bërë nga jashtëqitja. Ose më saktë, është bërë nga kokrrat e kafesë që treten pjesërisht dhe më pas derdhen nga civet, një krijesë si mace. Një filxhan “kopi luwak”, siç dihet, mund të shitet për më shumë se 80 dollarë në Shtetet e Bashkuara, njofton Insajderi.

Asian Palm Civet Produces Kopi Luwak Stock Photo - Download Image Now -  iStock

Kopi Luwak është kafeja më ekskluzive (dhe më e shtrenjtë) në botë. Faktori kryesor i çmimit të tij të lartë është metoda e pazakontë e prodhimit. Prodhohet nga kokrrat e kafesë të cilat janë tretur pjesërisht nga civeti i palmës indoneziane dhe më pas janë ekskretuar. Po, tingëllon disi e neveritshme, por nuk duhet të shqetësohemi! Shtresa e jashtme e kokrrës së kafesë hiqet gjatë përpunimit dhe farat e mbetura pastrohen plotësisht para se të piqen dhe të bëhen gati për shitje.

Kopi luwak - Wikipedia

E gjetur në Azinë Juglindore dhe Afrikën nën-Sahariane, civeti ka një bisht të gjatë si majmun, shenja fytyre si rakun dhe vija ose njolla në trupin e tij. Ai luan një rol të rëndësishëm në zinxhirin ushqimor, duke ngrënë insekte dhe zvarranikë të vegjël përveç frutave si qershitë e kafes dhe mangot.

Në fillim tregtia e kafesë me civet ishte mirë për këto krijesa. Në Indonezi, civeti aziatik i palmës, i cili sulmon fermat tregtare të frutave, shpesh shihet si një dëmtues, kështu që rritja në industrinë e kopi luëak inkurajoi njerëzit lokalë të mbronin civetët për bajgat e tyre të vlefshme. Enzimat e tyre tretëse ndryshojnë strukturën e proteinave në farat e kafesë, gjë që heq pak aciditetin për të bërë një filxhan kafe më të butë.

Por ndërsa kafja civet ka fituar popullaritet, dhe me Indonezinë në rritje si një destinacion turistik ku vizitorët duan të shohin dhe të bashkëveprojnë me jetën e egër, më shumë civeta të egra janë duke u kufizuar në kafaze në plantacionet e kafesë. /Insajderi.com

Burimi: National Geographic, Kayakopi