Facebook mbushi 17 vjet: Si ka ndryshuar gjigandi i mediave sociale përgjatë viteve?

Facebook mbushi 17 vjet: Si ka ndryshuar gjigandi i mediave sociale përgjatë viteve?

Gjigandi i mediave sociale Facebook hyri në internet si një eksperiment në një dhomë kovikti më 4 shkurt 2004, në një kohë kur një valë faqesh të rrjeteve sociale, të shkaktuara nga aksesi në rritje në internet, mori shumë hov.

Uebsajti çoi njerëzit në një valë të re të mediave sociale dhe u bë një sensacion brenda disa muajsh nga fillimi i saj, duke arritur 1 milion përdorues vetëm në vitin e parë, njofton Insajderi.

Muaj para fillimit të Facebook, 19-vjeçari Mark Zuckerberg krijoi një faqe në internet të quajtur ‘Facemash’ nga dhoma e tij e konviktit në Harvard duke hakuar bazën e të dhënave të studentëve të universitetit.  Suksesi i Facemash midis studentëve të Harvardit në fund të vitit 2003 e nxiti Zuckerberg të regjistrojë URL-në www.thefacebook.com.

Uebfaqja u lançua si ‘Facebook’ muajin tjetër dhe shumë shpejt u bë e njohur në kampusin universitar. Ndërsa Facebook mbush 17 vjet, le të shohim transformimin e tij ndër vite.

Në vitet e tij fillestare, Facebook-ut i mungonin disa nga tiparet më themelore me të cilat ne sot njohim mediat sociale, të tilla si opsioni i etiketimit, tabela me lajme, krijimi i një llogarie përmes postës elektronike, faqeve në Facebook dhe shumë më tepër. Karakteristikat e ndarjes dhe etiketimit të fotografive u prezantuan në fund të vitit 2005, ndërsa tabela me lajme u lansua gati një vit më vonë.

Vitin pasues erdhën faqet dhe reklamat në Facebook, të gjitha ndërsa popullariteti i tij u rrit në të gjithë botën. Kompania dyfishoi përdoruesit e saj në 12 milionë brenda tre muajve në vitin 2016 pasi i lejoi përdoruesit të bënin një llogari duke përdorur postën elektronike.

Butoni Like, tipari kryesor i çdo media sociale sot, u prezantua në Facebook vetëm në vitin 2009.

Në tetor të vitit 2012, kompania regjistroi 1 miliard përdorues në të gjithë botën. Një vit para kësaj, ajo kishte fituar platformën e ndarjes së imazheve Instagram dhe tre vjet më vonë bleu aplikacionin e njohur të mesazheve WhatsApp.

Vetë faqja e internetit vazhdoi të transformohej gjatë këtyre viteve, duke prezantuar kontrollin e sigurisë në 2014, dhe reagimet me emoji dy vjet më vonë. /Insajderi.com