Faktet interesante që nuk i dinim për aviacionin

Faktet interesante që nuk i dinim për aviacionin

Pse dritaret e avionit janë të rrumbullakëta? Pse aeroplanët kanë maja të lakuara të krahëve? Pse udhëtarët gjithmonë hipin në aeroplanë nga ana e majtë?

Përgjigjet e këtyre pyetjeve Bright Side i ka sjellë në një artikull të vetëm, transmeton Insajderi.

Pse dritaret e avionit janë të rrumbullakëta?

Në fillimin e viteve 1950, de Havilland zhvilloi Comet, avionin e parë të avionëve komercialë në botë. Por një vit më vonë, ai u copëtua mu në qiell. Në disa muaj, dy aeroplanë të tjerë u rrëzuan.

Inxhinierët kryen një diagnozë të secilës vidë të avionit dhe zbuluan problemin: dritaret ishin katrore. Presioni ndërtohet më shumë rreth qosheve të dritareve katrore dhe ky presion rritet vetëm gjatë një fluturimi.

Kështu që u vendos që dritaret të bëhen të rrumbullakëta. Falë këtij vendimi, fluturimet janë shumë më të sigurta tani.

Pse aeroplanët kanë maja të lakuara të krahëve?

Gjatë një fluturimi, presioni është më i ulët në majë të krahut sesa është nën krah. Ajri tenton të lëvizë nga presioni i lartë poshtë krahut në presionin e ulët mbi krahun rreth majave të krahut. Në të kaluarën, majat e krahëve ishin të drejta dhe rrjedha e ajrit shkaktoi turbulencë të rëndë.

Kështu që shkencëtarët vendosën të përkulnin majat e krahëve lart për të zvogëluar turbulencën, për të zgjatur qëndrueshmërinë e krahëve dhe për të kursyer shumë karburant gjatë udhëtimit. Falë kësaj veçorie, ne ndihemi më rehat gjatë një fluturimi.

Pse është dalja në të majtë?

Jo të gjithë, por shumica e aeroplanëve kanë hyrjen kryesore të pasagjerëve në anën e majtë. Ekzistojnë 3 teori që shpjegojnë këtë fakt:

  • Teoria # 1. Ana e djathtë është për bagazhet (çelësit e ngarkesave janë gjithashtu në të djathtë), kështu që nuk është i sigurt për pasagjerët.
  • Teoria # 2. Disa njerëz thonë se është një traditë nga e kaluara: devijimet e anijeve ishin gjithmonë në të majtë.
  • Teoria # 3. Kapiteni i një avioni rrinte ulur në të majtë. Vendndodhja e derës së pasagjerit i lejoi ata të parkonin më mirë aeroplanin në zonën e pasagjerëve.

Pse pilotët nuk kanë mjekër?

Disa kompani ajrore nuk lejojnë që pilotët të kenë mjekër. Kjo sepse qimet e fytyrës mund të ndalojnë maskën e oksigjenit që të mos vendoset e sigurt në fytyrën e pilotit dhe të funksionojë siç duhet. Në rast emergjence, pilotët duhet të qëndrojnë të vetëdijshëm për të qenë në gjendje të shpëtojnë jetën e njerëzve. /Insajderi.com