Gjetja interesante e studimit – kjo ju bën shoferë më të mirë

Gjetja interesante e studimit – kjo ju bën shoferë më të mirë

Para se të lidhni rripin e sigurimit, krijoni një listë të mirë këngësh dhe një tas kafe të fortë.

Një eksperiment i ri ka gjetur një lidhje midis dëgjimit të muzikës rap dhe pirjes së kafes së fortë me aftësi më të mira drejtim, shkruan Ny Post, transmeton Insajderi.

Konsulenca shkencore e sjelljes me qendër në Mbretërinë e Bashkuar CX Lab dhe kompania e sigurimeve të makinave U Sëitch bashkëpunuan në eksperimentin, në të cilin ata matën kohët e reagimit të 103 shoferëve në kushte të ndryshme.

Faktorët që u shtuan në studimin e pjesëmarrësve ishin kafeja e fortë 20 minuta para se të bënin provën, duke dëgjuar një këngë audio të fëmijëve të zhurmshëm dhe duke dëgjuar muzikë rep, techno, heavy metal, klasik, xhaz ose R&B.

Studiuesit zbuluan se kafeina kishte ndikimin më të madh, duke bërë që shoferët të ndalonin mesatarisht 23 metra më herët sesa shoferët pa kafeinë pasi kishin vërejtur një rrezik ndërsa udhëtonin me 112 km në orë.

Muzika bëri ndryshimin e dytë më të rëndësishëm në përmirësimin e kohës së reagimit: Dëgjimi i muzikës rap – e cila u pa se kishte ndikimin më të madh pozitiv të gjashtë zhanreve të testuara – bëri që pjesëmarrësit të ndalonin mesatarisht 14 metra më shpejt sesa të mos dëgjonin muzikë.

Nga ana tjetër, R&B, u zbulua se përkeqësonte kohën e reagimit me rreth 4 metra.

Gratë gjithashtu u zbuluan se zakonisht kishin kohë më të shpejtë reagimi sesa burrat. /Insajderi.com