Gjumi juaj sonte ndikon në mënyrën se si reagoni ndaj stresit nesër

Gjumi juaj sonte ndikon në mënyrën se si reagoni ndaj stresit nesër

Nëse tërë kohën po ndjeheni të stresuar, mungesa e gjumit ka një rol në këtë. Sipas hulumtimit të ri të kryer para pandemisë, privimi i gjumit na zbeh entuziazmin për ngjarjet pozitive dhe e bën më të vështirë qetësimin kur jemi nën stres, shkruan Greater Good Magazine, transmeton Insajderi.

Në letër, botuar në fillim të këtij viti në “Psikologjinë e Shëndetit”, studiuesit anketuan gati 2,000 të rritur në Shtetet e Bashkuara.

Për tetë ditë, pjesëmarrësit morën një telefonatë çdo mbrëmje në të cilën u kërkohej të raportonin se sa kishin fjetur një natë më parë, nëse kishin përjetuar ndonjë ngjarje stresuese ose pozitive dhe nivelet e tyre të përgjithshme të emocioneve pozitive dhe negative.

Kur pjesëmarrësit flinin më shumë, ata kishin nivele më të larta të emocioneve pozitive dhe nivele më të ulëta të emocioneve negative të nesërmen. Për më tepër, gjumi ndikoi në atë se si ndikuan ngjarjet e ditës në disponimin e tyre.

Në ditët kur pjesëmarrësit kishin një ngjarje stresuese, emocionet e tyre pozitive kishin më pak rënie nëse do të kishin bërë një gjumë të mirë paraprakisht. Dhe, në ditët kur ndodhën gjëra të mira, pjesëmarrësit përjetuan një nxitje edhe më të madhe të emocioneve pozitive nëse kishin pushuar mirë.

Këto përfitime ishin edhe më të theksuara për njerëzit që kishin një numër më të madh të kushteve shëndetësore kronike, të tilla si alergji, presion të lartë të gjakut ose diabet.

Gjumi ka shumë efekte të gjera në jetën tonë. Për shembull, hulumtimet e kaluara kanë zbuluar se privimi nga gjumi është një faktor rreziku për zhvillimin e çështjeve shëndetësore kronike. Dhe ndikimi i tij në emocione pozitive mund të ndihmojë pjesërisht për të shpjeguar këtë, pasi emocionet pozitive duket se zvogëlojnë inflamacionin tonë dhe mbrojnë shëndetin tonë.

Me fjalë të tjera, efekti i gjumit në disponimin tonë madje mund të përkthehet në një shëndet më të mirë ose më të keq me kalimin e kohës. /Insajderi.com