Helmimi aksidental me produkte të pastrimit

Helmimi aksidental me produkte të pastrimit

Helmimi aksidental nga produktet e sapunit mund të ndodhë si rezultat i kontaktit me produkte pastruese shtëpiake që përmbajnë kimikate të forta, përfshirë sapunin që përdorni për të larë trupin tuaj, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Shumica e shampove, si dhe sapunët e duarve dhe trupit janë minimalisht helmues në sasi të vogla, por ato mund të irritojnë sytë dhe të shkaktojnë simptoma si të të vjella ose diarre nëse gëlltiten.

Sapunët që nuk synojnë të pastrojnë trupin janë helmues nëse gëlltiten. Gëlltitja ose thithja e këtyre produkteve tepër toksike mund të rezultojë në simptoma të rrezikshme për jetën.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e helmimit me sapun?

Shenjat dhe simptomat e helmimit me sapun varen nga:

  • produkti me të cilin keni rënë në kontakt
  • si e keni pirë produktin
  • sa kontakt keni pasur me produktin

Shenjat dhe simptomat e helmimit me sapun mund të përfshijnë si vijon:

  • Nëse sapuni futet në sytë tuaj, mund të përjetoni skuqje të syve, dhimbje, humbje të shikimit ose të keni vështirësi të përqendroheni sepse kimikatet mund të digjen.
  • Nëse sapuni ose detergjenti bien në kontakt me lëkurën tuaj, mund të krijoni acarim, flluska, apo edhe djegie në shtresën e sipërme të lëkurës tuaj.
  • Nëse thithni tymra nga produktet e sapunit, mund të keni vështirësi në frymëmarrje ose të përjetoni ënjtje në fyt. Vështirësia në frymëmarrje ose gëlltitje mund të jetë kërcënuese për jetën.

Nëse keni helmim me sapun, mund të keni presion të ulët të gjakut, ose rrahjet e zemrës suaj mund të bien me shpejtësi. Në situata serioze, zemra juaj mund të kolapsojë nga kontakti me kimikatet.

 

Testet e gjakut mund të zbulojnë se niveli i acidit ose pH i gjakut tuaj ka ndryshuar, gjë që mund të dëmtojë organet tuaja jetësore.

Kjo nuk ndodh gjithmonë me produktet e sapunit shtëpiak por mund të ndodhë me helmime nga produktet komerciale të pastrimit. /Insajderi.com