Biznesmeni Rukolli ia mësyn Obiliqit, tenton të ndërtojë në tokë bujqësore

Tregtari nga Skenderaj, Rrustem Rukolli, aktualisht ka dy baza të prodhimit të betonit në Skenderaj dhe Fushë Kosovë. Tash, ai po synon ngritjen e një tjetër fabrike për prodhimin e betonit në fshatin Milloshevë. Por, toka që ai posedon është shfaqur pengesë kryesore për shtrirjen e biznesit të tij në Komunën e Obiliqit

Biznesmeni Rukolli ia mësyn Obiliqit, tenton të ndërtojë në tokë bujqësore

Rrustem Rukolli po bën përpjekje të zgjerojë kufijtë gjeografik të biznesit të tij.

Biznesmeni nga Rezalla e Skenderajt, pronar i kompanisë private N.N. “R&Rukolli”, është i shtrirë tashmë në katër komuna të Kosovës: Skenderaj, Vushtrri, Fushë Kosovë dhe Drenas.

Planet e Rrustem Rukollit për zgjerim në biznes përfshijnë edhe Komunën e Obiliqit.

Tregtari 49-vjeçar, i cili merret kryesisht me ndërtim, ka dy baza të prodhimit të betonit në Skenderaj dhe Fushë Kosovë.

Tash, ai po synon ngritjen e një tjetër fabrike për prodhimin e betonit në fshatin Milloshevë të Obiliqit. Atje, Rukolli posedon një pronë me sipërfaqe prej 19 ari tokë.

Mirëpo, kjo parcelë toke që ndodhet në vendin e quajtur “Nijve Kod Groblja”, në magjistralen Prishtinë-Mitrovicë, është shfaqur pengesë kryesore për shtrirjen e ndikimit biznesor të tij në Komunën e Obiliqit.

Toka në fjalë është e destinuar për qëllime bujqësore.

Për këtë arsye, biznesmeni i afërt me Sami Lushtakun, ka nisur një betejë të gjatë me institucionet lokale me qëllim ndërrimin e destinimit të tokës dhe marrjes së lejes ndërtimore.

Procesi, përveç Komunës së Obiliqit, ka implikuar edhe dy institucione të tjera: Ministrinë e Bujqësisë dhe Ndërmarrjen Hidroekonomike “Ibër-Lepenc”.

Ministria e Bujqësisë ka konstatuar se toka të cilën e posedon Rukolli në Milloshevë, jo vetëm se është e destinuar për qëllime bujqësore, por ka thënë se e njëjta ndodhet në sistemin e ujitjes së Sh.a “Ibër-Lepenc”.

Në një përgjigje që Ministria i ka kthyer Komunës më 13 mars të vitit të kaluar, ka nënvizuar se tokave bujqësore që ndodhen në sistemin e ujitjes nuk mund t’u ndërrohet destinimi, “përveç ngritjes së objekteve me rëndësi të veçantë publike”.

“Neni 15 i Ligjit për Tokat Bujqësore thotë se: Tokës bujqësore në sistemin e ujitjes nuk mund t’i ndërrohet destinimi i shfrytëzimit përveç ngritjes së objekteve me rëndësi të veçantë publike”, thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Bujqësisë drejtuar Komunës së Obiliqit.

Ministria po ashtu rekomandon Komunën e Obiliqit se ndërrimi i destinimit të tokës bujqësore duhet të jetë në dakordim me planin e rregullimit hapësinor të komunës.

“Neni 11 paragrafi 11. i Ligjit për Tokën Bujqësore thotë se ndërrimi i destinimit të tokës bujqësore mund të bëhet vetëm në pajtim me Planin Zhvillimor Komunal dhe dispozitat tjera të përcaktuara me Ligj”, thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Bujqësisë.

Edhe Ndërmarrja Hidroekonomike “Ibër-Lepenci” ka konfirmuar se toka e Rrustem Rukollit ndodhet në sistemin e ujitjes së ndërmarrjes.

Gazeta Insajderi ka kërkuar sqarime nga Rrustem Rukolli lidhur me synimet e tij për zgjerimin e biznesin privat në Komunën e Obiliqit, por tregtari nga Skenderaj nuk ka kthyer përgjigje në pyetjet e gazetës.

Dy tentimet e Rukollit për të bindur Kuvendin Komunal

Pavarësisht prej pengesave, si dhe përfshirjeve të Ministrisë e “Ibër Lepenc”-it, Rukolli po vazhdon përpjekjet për ndërrimin e destinimit të tokës.

Përgjatë 13 muajve të fundit, pronari i firmës N.N. “R&Rukolli” i është drejtuar dy herë Kuvendit Komunal të Obiliqit, si i vetmi organ që mban kompetencat për marrjen e vendimit për ndërrimin e destinimit të tokave bujqësore.

Tentimi i parë i tij, në shkurt të vitit 2019, ishte hedhur poshtë nga Komiteti për Politikë dhe Financa i Kuvendit Komunal. Rrjedhimisht nuk ishte shqyrtuar në seancën e ardhshme të Kuvendit Komunal disa ditë më vonë.

Por, Rukolli është rikthyer sërish me të njëjtën kërkesë për Kuvendin Komunal të Obiliqit 13 muaj më vonë – në janar të vitit 2020.

“[…] kemi marrë përgjigje nga institucionet e “Ibër Lepenc” sh.a. dhe Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural – MBPZHR, i drejtohem organeve gjegjëse për kthim të destinimit të tokës bujqësore në atë ndërtimore”, thuhet në kërkesën që ai ka paraqitur pranë zyrës së Burim Gërgurit, kryesuesit të Kuvendit.

Sërish kërkesa e biznesmenit nga Skenderaj nuk është vendosur në rendin e ditës së seancës së Kuvendit Komunal nga Komiteti për Politikë dhe Financa.

Ky komitet, në mbledhjen e mbajtur më 24 shkurt të këtij viti, vendosi që rasti i Rukollit të dërgohej për trajtim në Drejtorinë Komunale të Urbanizmit.

Kërkesa e tij pritet të shqyrtohet sërish në të njëjtin komitet, para se të vendoset nëse ajo do të hidhet në votim në Kuvend.

Përfitimet nga tenderët dhe afërsia me Lushtakun

Kompania e Rrustem Rukollit ka përfituar mbi pesë milionë euro nga prokurimet publike në Komunën e Skenderajt përgjatë viteve 2008-2017, kur komunën e udhëhiqte miku i tij, Sami Lushtaku.

Një nga projektet më të shtrenjta që N.N. “R&Rukolli” ka përfituar nga Komuna e Skenderajt gjatë udhëheqjes së Sami Lushtakut është ai për ndërtimin e gjimnazit ”Hamëz Jashari”.

Kjo kontratë, e fituar nga N.N “R&Rukolli” në qershorin e vitit 2013, peshon 1 milion e 895 mijë euro.

Disa vite më parë, në maj të vitit 2009, kompania e Rrustem Rukollit kishte fituar një tjetër kontratë milionëshe nga Komuna e Skenderajt.

Kontrata mes palëve –kompanisë së Rukollit dhe Skënderajt për fazën e parë të rregullimit të shtratit te lumit “Klina” që përshkon këtë komunë, peshonte mbi 1 milion e 798 mijë euro.

Miqësia mes Rukollit dhe Lushtakut ka nisur në fëmijërinë e tyre, u kishte thënë vet biznesmeni nga Rezalla, prokurorëve të EULEX-it, në një deklaratë të dhënë më 14 shtator të vitit 2016.

Në këtë deklaratë, e cila ishte përfshirë në aktakuzën që ngarkonte Sami Lushtakun për arratisjen nga QKUK-ja, Rukolli kishte thënë se ai nga fillimi ishte koordinator i avokatëve mbrojtës të ish-kryetarit të Skenderajt.

Kompania N.N. “R&Rukolli”, përpos dy bazave të prodhimit të betonit në Skenderaj dhe Fushë Kosovë, ka në pronësi edhe një gurëthyes në fshatin Pasomë të Vushtrrisë.

Në Agjencinë e Regjistrimit të Bizneseve (ARBK), Rrustem Rukolli figuron të jetë bashkëpronar i terminalit doganor në Han të Elezit, “Terminali Sh.p.k..

Gjithashtu, Rrustem Rukolli, është edhe pronar i lokalit “Bab Club” në Prishtinë, sipas Agjencionit për Regjistrimin e Bizneseve. /Insajderi.com